27 augusti 2016

ARTIST Flygande start för Hellströms nya

Håkan Hellströms nya album Du gamla du fria fick en flygande start både hos recensenter och streamare.

I en blygsam presstext i samband med släppet skriver Håkan Hellström om sitt åttonde album:

Kära lyssnare! Sverige och världen blir äldre och förhoppningsvis därmed friare. Du också. Det här är alltså min 8e skiva. Jag ska inte försöka beskriva den, det gör ni bättre. Dessutom-musik ska tala för sig självt. Hoppas att ni diggar. Hej så länge, Peace n luv. Håkan”.

Uppenbarligen diggar såväl recensenter plattan som har ett omslag gjort av Jan Lööf. Recensenter som Malin Collin i Expressen, Joacim Forsen i Aftonbladet, Johan Lindqvist i Göteborgs-Posten, Nils Hansson i Dagens Nyheter, Andres Lokko i Svenska Dagbladet ger alla betyget fyra. Lokko skriver: ”Håkan Hellström förblir popstjärnan som Sverige inte riktigt förtjänar” medan Collin summerar den som ”ett soundtrack för 40-årsåldern”.

Blande som är en aning svalare finns MI:s Christel Valsinger – då som recensent i Corren i Linköping – hon ger albumet betyget tre och tycker att melodierna inte alltid lyfter.

Att döma av Spotifys topplistor har albumet även fått en bra start i streamingledet. På lördagen var I sprickorna kommer ljuset in nummer 7 på ”Topp 100 currently in Sweden” och därmed mest streamade svenska låt. Alla spår från albumet finns på topp 100. Totalt är vårens EP-låtar Din tid kommer (8,3 miljoner) och Hon är en runaway (3,4) de spår från albumet som streamats mest.

Lars Nylin