23 augusti 2016

MUSIKBOLAG Maria Svedenström i Warner Musics ledningsgrupp

Maria Svedenström är ny medlem i ledningsgruppen för svenska Warner Music. Maria är sedan tidigare medlem i bolagets nordiska ledningsgrupp i rollen Nordic Director of Legal & Business Affairs.

Efter fyra år på advokatbyrå återvände Maria Svedenström för ett år sedan till det Warner Music där hon under juridikstudierna arbetade deltid. Nu tar hon steget upp i ledningsgruppen för ett musikbolag som i sitt stall har personliga favoriter som Håkan Hellström, Coldplay och inte minst Little Jinder. MI ringde upp Maria för att höra lite mer om den nya rollen.

Vad är din bakgrund?

– Jag kommer ursprungligen från Borlänge och flyttade till Stockholm för ca 10 år sedan för att plugga juridik. Jag insåg att mitt mål var att kombinera mitt största intresse (musik) med juridiken. Under studietiden jobbade jag deltid på Warner Music som assistent åt dåvarande chefsjuristen. När jag var färdig jurist så fick jag jobb på advokatbyrån Bird & Bird där jag jobbade i drygt fyra år som biträdande jurist och senare advokat. Där företrädde jag klienter inom musikindustrin som var verksamma i Sverige men framförallt USA. Nu har jag varit på Warner i drygt ett år och trivs som fisken i vattnet.

Förändras din roll av att du nu blir medlem i ledningsgruppen?

– Ja, det gör den. Tidigare har jag enbart vart medlem i den nordiska ledningsgruppen där frågorna är mer på ett översiktligt plan för alla våra nordiska länder. Att vara medlem i även den svenska ledningsgruppen gör att jag kommer kunna påverka mer hands on i vår verksamhet.

Hur ser en genomsnittlig arbetsdag ut för dig? Vad är det viktigaste på agendan i vardagen?

– Jag pysslar med alla möjliga legala frågor från avtalsförhandlingar och processer till diverse uppstickare – som när vi förvärvade X5 Music i våras. Det var ett superspännande projekt och nu är det kul att se när Johan Lagerlöf med team integreras in i Warnerfamiljen. Jag jobbar nära med mina kollegor i alla våra nordiska länder och det viktigaste för min agenda är att vara en service till dem och vår verksamhet. Att se till att juridiska frågor aldrig blir ett hinder eller något krångligt.

Vad var mest påtagliga skillnaden för din del när du gick över från advokatbyrå till musikbolag?

– Den största skillnaden är att jag som advokat jobbade åt flera klienter inom olika delar av musikindustrin, nu är min enda klient min arbetsgivare. Idag är jag mer delaktig i ”hela affären” i vår verksamhet och inte bara den juridiska biten.

MI har noterat att du även hållit i utbildningar, är det något du gör ständigt?

– Då och då så håller jag i utbildningar, både internt men också externt. Musikjuridik är ett komplext område inom juridiken som många tycker verkar roligt och vill få förståelse för. Och eftersom jag brinner för detta så enormt så tycker jag bara att det är kul att få informera och diskutera!

Hur ser din privata musiksmak ut?

– Jag älskar musik och det har alltid varit ett stort intresse, gillar mycket RnB  & pop. Just nu kan man säga att det är Little Jinder som peppar upp mig efter lunch, Håkan Hellström som följer med mig på kvällspromenad och efter det kan jag mysa lite till Coldplay. Eller så kör jag bara Håkan, hela dagen. Varje dag.

Lars Nylin