23 augusti 2016

Anna Charlotta Gunnarson ny juryrordförande för SMHoF

Jan Gradvall slutar och Anna Charlotta Gunnarson tar över rollen som juryordförande för Swedish Music Hall of Fame. Jan Gradvall blir istället styrelseledamot för insamlingsstiftelsen Svenska Musikskattens Hus som står bakom SMHoF. 

Ny jurymedlem blir Musikindustrins Lars Nylin (se separat artikel http://www.musikindustrin.se/2016/08/23/4-snabba-lars-nylinny-jurymedlem-i-swedish-music-hall-of-fame/).

Bakom Swedish Music Hall of Fame står den ideella insamlingsstiftelsen Svenska Musikskattens Hus. Grundtanken med verksamheten är att tillgängliggöra rikedomen i – samt öka intresset för – den svenska musikskatten och att bygga broar mellan generationer. De invalda måste ha skivdebuterat för minst 20 år sedan. Det långsiktiga syftet med Swedish Music Hall of Fame är att ge ett erkännande till personer som lagt grunden för svensk populärmusik och därigenom inspirera till nyskapande och utveckling inom musiken.

Efter tre år slutar Jan Gradvall som juryordförande och blir nu styrelseledamot i Swedish Music Hall of Fames insamlingsstiftelse. Anna Charlotta Gunnarson tar över rollen som juryordförande. Övriga jurymedlemmar är Per Sinding-Larsen, Ametist Azordegan, Kerstin Behrendtz – samt nyinvalde Lars Nylin. Lars Nylin är chefredaktör för webbtidningen Musikindustrin som bevakar just musikbranschen. Nylin har arbetat i musikbranschen sedan 1980-talet – på skivbolag och som journalist – och har även skrivit ett antal böcker om svensk populärmusik.

Anna Charlotta Gunnarson om sin nya roll:

– Jag blev helt stum när jag fick frågan om att ta över ordförandeposten och är gruvligt hedrad och peppad. Det nutida svenska musikundret är ju en lycklig konsekvens av arvet från 1900-talets artister, kompositörer och textförfattare och för mig är det centralt att vi minns vår historia. Swedish Music Hall of Fame har därför det viktigaste uppdraget jag vet: att med pompa och ståt lyfta fram genierna som format vår gedigna låtskatt och gjort Sverige till en ledande musiknation. Jag vill verkligen tacka Jan Gradvall för den grund han har lagt i SMHoF! Juryn och jag ska göra allt vi kan för att pågå i samma anda, säger Anna Charlotta Gunnarson.