23 augusti 2016

4 SNABBA Lars Nylin/ny jurymedlem i Swedish Music Hall Of Fame

Musikindustrins chefredaktör Lars Nylin har valts in i juryn för Swedish Music Hall Of Fame. Som jurymedlem vill han vara med och lyfta fler kvinnliga musikskapares betydelse för svensk populärmusikhistoria.

Musikindustrins läsare känner förstås igen Lars Nylins namn och nuna från krönikor och artiklar sedan åtta år tillbaka. Innan dess har han varit musikjournalist på Schlager, Slitz,  Nöjesguiden och Pop under åren 1980-94. 1994-2008 fanns han på skivbolagen Warner och Bonnier Amigo och han har startat bolagen Wire, atrium och National.

Vad betyder det för dig att bli invald?

– Det är kort sagt en grym ära. Jag har alltid varit fascinerad av amerikanska Rock’n’Roll Hall of Fame och när denna svenska version kom älskade jag att man breddade greppet även till annan populärmusik. Det ska bli mycket intressant att ta sig an den grannlaga uppgiften att addera till en redan formidabel skara musikikoner.

Hur kommer din bakgrund till nytta?

– Jag har både som journalist och på skivbolag ofta grottat ner mig i svensk populärmusik. I längre artiklar, som ansvarig för boxar, som ansvarig för återutgivning – här får jag chansen att dra nytta av den kunskap som möjligen fastnat under 35 år i sammanhanget.

Vad kommer att vara viktigt för dig i juryarbetet?

– Genusfrågan är fantastiskt viktig. Visst, det går inte att skriva om att musikhistorien i mycket har varit manlig. Men det finns så enormt många starka kvinnor i svensk populärmusikhistoria att vi åtminstone lite grann kan reparera tidigare försyndelser.

Tillför du någon särskild expertis till juryn?

 – Omöjligt att svara på innan juryarbetet ens börjat. Men möjligen har jag grävt mer i lite äldre musik än övriga juryn –  jag är trots allt en av de äldre i den. Får hoppas att minnet inte börjat svika…

Christel Valsinger

Se också: Anna Charlotta Gunnarson ny juryordförande för SMHoF  http://www.musikindustrin.se/2016/08/23/anna-charlotta-gunnarson-ny-juryrordforande-for-smhof/