2 augusti 2016

LIVE Stadionrekord för Live Nation

Fem utsålda Ullevi med Bruce Springsteen och Håkan Hellström, över 50 000 på Beyoncé, Coldplay och Iron Maiden. Sommaren 2016 har inneburit stadionrekord för det svenska Live Nation-kontoret och generellt tycks sommaren lockat massorna.

Live Nation-kontoret i Stockholm har i våras och under sommaren koordinerat 28 konserter i sex länder i arenor med kapacitet 25 000 eller mer, med namn som Adele, AC/DC, Bruce Springsteen, Beyoncé, Paul McCartney, Iron Maiden, Rihanna, Black Sabbath, Coldplay och Håkan Hellström. Totalt drygt 1,2 miljoner har sett dessa 28 föreställningar.

”I Sverige har vi hittills i år arrangerat 11 stadionkonserter med Adele, Håkan Hellström, Iron Maiden, Bruce Springsteen, Coldplay, Rihanna, Black Sabbath och Beyoncé som besökts av nära 600.000 människor – detta utöver alla hundratals klubb-, teater-, arenakonserter, turnéer och festivaler vi gör i år” skriver Live Nations pressansvarige Kristofer Åkesson.

Det återstår ännu några huvudpunkter i sommarens utbud, som Way Out West i Göteborg. Men även generellt tycks det som om sommaren lockat massorna. Bråvalla och Sweden Rock slog inte rekord, men nosade vid sina bästasiffror. Till Storsjöyran i Östersund kom 36 000. En nischad festival som Emmabodafestivalen slog rekord med 12 000 betalande. För att bara nämna några exempel.

MI återkommer givetvis med mer fakta i ämnet.

Lars Nylin