19 juli 2016

LIVE Svensk pop invaderar LA

Den 15/10 skrivs svensk pophistoria då en helsvensk festival för första gången anordnas utanför landets gränser. Festivalen, med namnet Stockholm, CA arrangeras av 7th & Hill Productions och Goldenvoice, platsen är The Shrine Expo Hall & Grounds i Downtown Los Angeles. De två scenerna bjuder bl.a. på Little Dragon, Veronica Maggio, Rebecca & Fiona, Icona Pop, Otto Knows, Elliphant och Mapei.

–  Jag får någon slags overklighetskänsla när jag tänker på hur nära festivalen vi faktiskt är. Idén med att arrangera en svensk festival i Los Angeles har vi pratat om internt i säkert 6-7 år nu. Tanken föddes efter att jag hade flyttat till LA på halvtid och med egna ögon kunde följa hur svensk kultur gradvis började få mer och mer utrymme i amerikansk media. Efter ett gemensamt besök på Coachella för ett par år sedan kände jag och Janne (Kleman – MI:s anmärkning) att Goldenvoice skulle vara en klockren partner för oss. Så fort det samarbetet var på plats har allt rullat på väldigt snabbt och nu har nedräkningen börjat på allvar till den 15 oktober, berättar Björn Barnekow, en av grundarna till festivalen Stockholm, CA i ett pressmeddelande.

Svensk kultur – musik, konst, film, TV, spel och design – har med all säkerhet aldrig varit mer uppmärksammad på den globala marknaden än vad den är i dag. Namn som Spotify, Minecraft, ABBA, Skarsgård-klanen och Robyn är välkända namn. Med mer än 4,5 miljoner svenskättlingar i USA (av vilka ca 500 000 bor i Kalifornien) och en ständigt ökande skara svenskar som permanent bosatt sig i landet (fler än 150 000), är svensk och amerikansk kultur mer sammanflätad än någonsin tidigare. Stockholm, CA är ett av många kulturella uttryck som fötts ur denna starka relation länderna emellan.

Lördagen den 15 oktober är alltså dagen för ett av de största blågula kulturella events som någonsin anordnats utanför Sveriges gränser. Hittills är Little Dragon, Veronica Maggio, Icona Pop, Rebecca & Fiona, Otto Knows, Elliphant, Mapei, AronChupa, Nause och Salvatore Ganacci bokade. Ytterligare två akter tillkommer.

Bakom Stockholm, CA står Goldenvoice och 7th & Hill Productions. Goldenvoice är en av de största konsertarrangörerna i USA och anordnar bl.a. den omåttligt populära festivalen Coachella, som lockar hundratusentals besökare varje år. 7th & Hill Productions är ett relativt nystartat företag som drivs av Janne Kleman som bokade artister till Hultsfredsfestivalen i 16 år och Bad Taste Events – ett av de största oberoende bokningsbolagen i Sverige med över 21 år i branschen. Tillsammans arrangerar de även Gainesvillefestivalen i Eskilstuna i augusti.

”Målet med att göra en festival med genomgripande svenskt tema i södra Kalifornien är att ta den svenska musikexporten ytterligare ett steg framåt och erbjuda publiken, oberoende av bakgrund, en musikalisk och kulturell upplevelse olik allt annat de tidigare varit med om” sägs det vidare i pressmedddelandet.

Hårdfakta: Stockholm, CA Lördagen den 15 oktober. The Shrine, 649 W. Jefferson Blvd. Los Angeles, CA 90007 / Tel: +1-213-748-5116 Biljetter släpps nu på fredag, den 22 juli kl. 19.00 och köps på: www.AXS.com/ShrineLA Ingen åldersgräns.

Stockholm-CA.com

Facebook.com/StockholmCA          

instagram.com/Stockholm_CA

twitter.com/Stockholm_CA

Hashtag: #StockholmCA   

Lars Nylin