2 juni 2016

MUSIKBOLAG X5 köpt av Warner Music Group

Warner Music Group har köpt svenska X5 Music i en affär som blev offentlig i dag. X5 är ett bolag som specialiserat sig på att licensiera musikkataloger från musikbolag, för att sedan använda innehållet i spellistor och på andra sätt i dagens digitala musik- och mediesammanhang.

X5 kommer att fortsätta som ett fristående bolag under sitt nuvarande management med Johan Lagerlöf, VD och medgrundare, i spetsen. Bolaget kommer att rapportera till Tim Fraser-Harding som är ansvarig för Warner Music Groups katalogdivision.

X5 startades 2003 och har sitt högkvarter vid Slussen i Stockholm. Initialt specialiserade man sig på att licensiera och kurera klassisk repertoar, innan man gick vidare till andra genrer. X5 kommer nu att arbeta för att öka intäkterna från Warner Musics stora katalog, inklusive lokal repertoar från hela världen. X5 kommer att fortsätta att arbeta även med tredjeparts-relationer.

Tim Fraser-Hardin kommenterar i ett pressmeddelande:

”X5 är ett fantastiskt spännande företag som har gjort stora saker på det digitala fältet. Deras förmåga att skapa engagerande digitala musikprodukter, inklusive spellistor, i skilda genrer överträffas inte av någon. Vi hoppas att kunna hjälpa X5 att växa och att vår närvaro kraftigt kommer att bidra till den utvecklingen.”

Stu Bergen, VD för WMG:s internationella marknadsavdelning, säger:

”Det är ett nöje att välkomna X5 till Warner-familjen. De kommer att kunna addera sin oöverträffade expertis till den rika lokala katalog vi har över hela världen.”

Johan Lagerlöf summerar:

”Vår affärsidé är att öka värdet av musikkataloger genom att placera innehållet i rätt sammanhang. Vi är jätteglada att få arbeta med Warner Musics fascinerande katalog och ser fram emot att få använda vår affärsmodell för att öka dess värde. X5 har varit pionjärer i digitala musikaffärer i ett årtionde och nu tar vi vår unika expertis och erfarenhet till Warner Music Group.”

Jonas Siljemark är VD för Warners svenska kontor. Han har redan tidigare arbetat med folket bakom X5 och säger:

”Jag har känt människorna bakom x5:s succé i många år. Bolaget är föregångare i sitt fält och gör ett fantastiskt jobb med att hjälpa fans att hitta mängder av musik. Det är med stor glädje jag välkomnar X5 till Warner Music Group.”

Enligt vad MI erfar kommer Jonas Siljemark att bli styrelseordförande för X5 Music.

Lars Nylin

På bilden: Johan Lagerlöf (VD X5), Stefan Enberg (COO X5), Tim Fraser-Harding (Global Catalog, Recorded Music, WMG), Harald Kjessler (styrelseordförande X5), Jonas Siljemark (VD Warner Music Nordics) och Dirk Ewald (Senior Vice President, Global Catalog Management, WMG Global Catalog)