3 maj 2016

PRIS Mauro Scocco får Evert Taube-pris

Årets stora Evert Taube-pris går i år till Mauro Scocco. ”Vår pristagare är en mästare i att med det skrivna ordet förmedla en känsla”, skriver juryn i sin motivering.

Orusts stora Evert Taube-pris är instiftat av Orusts Sparbank och Orust kommun i samarbete med Taubespelen och delades ut för första gången 2011.

I motiveringen står bland annat att Scocco är ”en betraktare som har hittat sin egen unika berättarton som med några enkla drag fångar lyssnarens uppmärksamhet. I skenbart enkla melodiska texter visar han på det stora i människans situation och lyfter det ovanliga ur vardagen.”

Tidigare har priset delats ut till Ulf Lundell, Eva Dahlgren, Håkan Hellström, Peter Lemarc och Veronica Maggio.

Mauro Scocco får ta emot priset på Orustdagen den 18 juni i Svanesund och skriver i sitt tack: ”Ingen har som Evert Taube med sina sånger skrivit in sig i den svenska folksjälens DNA. Han är en sann gigant inom sitt område och det är med stor tacksamhet och ödmjukhet jag tar emot Orusts Stora Evert Taubepris 2016”.

Christel Valsinger