2 maj 2016

4 SNABBA Jörgen Holmstedt/Thin Lizzy-skildrare

På Bilden: Jörgen Holmstedt med Thin Lizzys sångare Phil Lynott på Sjöfartshotellet i Stockholm 8 augusti 1983. Möjligen var det där som idén föddes att Holmstedt skulle göra en dokumentär om Thin Lizzy. Nu visas den i SVT, 14 år efter att den påbörjades.

Vad är det för sorts dokumentär vi får se?

Thin Lizzy: nu, då och för evigt är den första svenskproducerade dokumentären om ett stort internationellt band någonsin. Allt är med: kampen för att lyckas, succéer, motgångar, missbruk, vänskap, svek, revansch, bandledarens Phil Lynotts död och arvet som Thin Lizzy lämnat efter sig. Mycket är gjort med svensk vinkel, eftersom bandet var och är så stort här. Så gott som alla bandmedlemmarna har ställt upp: Scott Gorham, Brian Robertson, Brian Downey, Eric Bell, John Sykes, Darren Wharton och Gary Moore, i en av sina sista filmade intervjuer. I bandets hemstad Dublin bjuder Philomena Lynott, Phils mamma, in tittarna i huset hon fick av sin son och visar upp hans saker.

Det tog sin modiga tid, vad fördröjde det hela?

– 14 år! Jag har gjort detta med nollbudget, vilket är egentligen är omöjligt. Jag blev inlurad i det här av någon som inte visste vad han höll på med, och som sedan svek mig. Jag har fått göra så gott som allt själv, med hjälp av vänner och bekanta i branschen. Jag är skyldig olika människor ett ton gentjänster. När filmen var klar var det ingen på SVT som trodde att det fanns ett större tittarunderlag för den. Ett Thin Lizzy-fan ordnade ett upprop med tusentals fans via facebook. Plötsligt tablålades filmen i SVT1, kanalen för höga tittarsiffror. Fredag 6 maj kl 22:30 är det äntligen dags.

Vad är storheten med Thin Lizzy?

– Främst sångaren och basisten Phil Lynott, en av de mest mångsidiga låtskrivarna någonsin. Han gjorde allt från den tuffaste hårdrock till ömsinta kärleksförklaringar till sina barn. Däremellan blues, pop, soul, spanskt, reggae, ballader, visor, irländskt, elektro, punk, franskt – det fanns inget han inte behärskade med sitt osvikliga melodisinne. Phils texter är fascinerade historier om irländsk mytologi och färgstarka karaktärer som i själva verket var hans turnéledare, bandmedlemmar, kompisar, skummisar, mamma, mormor och så vidare.

Vem är Jörgen Holmstedt och vad pysslar du med i övrigt?

– Jag är frilansjournalist och har varit så sedan tidigt 80-tal. Jag har skrivit för Okej, Aftonbladet och en massa andra tidningar. Nu är jag redaktör för Rock’n’Roll Magazine. Min bana började för 37 år sedan när jag bildade Thin Lizzys skandinaviska fanklubb. Jag har hållit kontakten med bandmedlemmarna sedan dess, och på så sätt hade jag tillgång till dem när filmen gjordes.

Thin Lizzy: nu, då och för evigt. Fredag 6 maj kl 22:30 SVT1 med repriser 7 maj kl 15:55 SVT1 och 10 maj kl 00:45 SVT1. SVT Play i 30 dagar.

Lars Nylin