21 april 2016

4 SNABBA Pär Malmstedt/Gamlestans Grammofonbolag

Border-ägda Gamlestans Grammofonbolag startade för drygt ett år sedan med ambitionen att låta fysisk och digital utgivning gå hand i hand. Under 2015 släpptes album med CajsaStina Åkerström, Ebba Forsberg och Louise Hoffsten och nu väntar en rad nya releaser. 

MI tog kontakt med Pär Malmstedt på Gamlestans Grammofonbolag för uppföljning och framåtspaning.

Ni överraskade genom att starta ett skivbolag med fokus på fysisk utgivning för ett år sen. Hur har det gått? 

– Ja, vi lägger fokus på att ge ut våra artister på CD och även LP, om de vill, och det vill dom. Jag vill dock poängtera att det här inte innebär att vi inte har fokus även på det digitala. Det går hand i hand för oss. Nytt och gammalt.
– Det har gått mycket bättre än vad jag någonsin vågat hoppas och ett bevis på det är att CajsaStina Åkerström återigen gick in på Svensktoppen med en låt från sin platta Vreden och Stormen, som vi började jobba med för exakt ett år sen och släppte i början av september 2015. De mesta har gått väldigt bra men jag hade kanske hoppats och önskat mer på någon enstaka release, men sånt är livet.

Vad har ni lärt er och kanske överraskats av under det första verksamma året?

– Jag tror nyckeln är att vi har kontroll själva över hela kedjan, med en egen promoavdelning om fyra personer, egna försäljningskontor i Oslo, Köpenhamn, Helsingfors och Göteborg och lager för alla länderna i Göteborg. Det fungerar smidigt och vi har väldigt duktig personal på Border Music. Även om vi har haft flera egna lablar genom åren är Gamlestans Grammofonbolag första gången vi arbetar riktigt nära artisterna i processen att ta fram en ny skiva, med allt vad det innebär. Vi har lärt oss mycket och har kunnat slipa på detaljerna under det här dryga året vi har hållit på.

Vad är kriterierna för att ni ska jobba med en artist? 

– Vi vill att våra artister har en grund att stå på och att vi framförallt gillar det vi hör. Det ska vara bra och vi ska ha roligt, de är kriterierna för att vi ska vilja göra det. Så har det varit från starten och så kommer det bli i framtiden också. Om dessa kriterier inte uppfylls väljer vi att inte hoppa på.

Ni har mycket på gång framöver, berätta!

–  I början av april, gav vi ut Sofia Jannoks nya platta. I nästa vecka kommer Jenny Almsenius, som är en kommande singer/songwriterstjärna och Sven Zetterberg, Sveriges soul & blueskung. I maj släpper vi nya plattor med Eva Eastwood och Refreshments som båda gjort  kanonplattor som vi väntar oss mycket av. En ny Torsson kommer i höst.

– Förutom dessa har vi 5-6 projekt på gång som är hyperintressanta men där vi ännu inte är färdiga med avtalen. När vi summerar 2016 tror jag att vi kommer att ha gett ut 10-12 plattor, under det här året!

Christel Valsinger