19 april 2016

4 SNABBA Anders Boström/Live Nation om Summerburst

Anders Boström, festivalgeneral på LiveNation, om årets Summerburst och reaktionen på en av årets nyheter, att man söker ett anthem gjord av kvinnliga producenter (se även separat artikel).

Hur kom sig detta projekt?
– Hela musikgenren Summerburst verkar i är sorgligt nog otroligt mansdominerad, både på radio, topplistor och festivalscenerna världen över. Ett tydligt bevis är att kolla EDM-spellistorna på exempelvis Spotify där det är närmare 100 % mansdominans. Supertråkigt såklart, så nu tycker vi det är hög tid att förbättra statistiken i genren på lång sikt.  Vi tar fram ett anthem till Summerburst varje år och i år vill vi att låten produceras av en eller flera kvinnor. Därför har vi nu en ansökningsprocess för att låta så många kvinnliga producenter och DJ:s som möjligt få chans att producera den officiella låten. Även om bara en låt kan utses till Summerburst Anthem i år ger ansökningsprocessen oss och våra partners möjlighet att upptäcka och synliggöra flera kvinnliga producenter och DJ:s och på sikt förbättra statistiken, självklart på våra scener men förhoppningsvis också på spellistorna och topplistorna.

Det har kommit kritik mot idén. Hur har ni mött den?

– Ja, det stämmer, vi har fått kritik från olika håll de senaste dagarna. Det är ett ämne som berör, men många har valt att dra snabba slutsatser och kritisera utan att sätta sig in i vår bakgrund, genomförandet eller varför statistiken på våra scener ser ut som den gör. Främst är det arga män som tycker det är diskriminerande och kritiserar att vi inte ger män möjlighet att ansöka. Vissa kommentarer på vårt Facebook-inlägg om Summerburst Anthem är ett skrämmande bevis på varför det här projektet behövs, både nu och på sikt. Sen har vi fått kritik över att förminska och förnedra kvinnor genom att anordna ”en tävling om att få stå på vår scen” och att vi istället bara bör börja boka mer tjejer – då har man missat poängen med projektet och vidden av problematiken. Vi har valt att inte se på detta som en tävling – för oss är detta ett långsiktigt projekt för att synliggöra, upptäcka och inspirera fler kvinnor i den här musikgenren för att på sikt successivt kunna ändra statistiken både gällande utbud och efterfrågan av kvinnliga DJs – där har vi alla ett ansvar – vi som bokare, publiken, musikindustrin i övrigt och inte minst massmedia. Vi behöver göra detta tillsammans. Samtidigt är det viktigt att påpeka att vi fått enormt mycket positiv respons där man är glad att vi proaktivt gör något från vår del av branschen. Detta ska bli superkul!

Blir det några stora nyheter generellt kring Summerburst?
– Ja, för första gången gör vi Summerburst i Finland (11/6) och i Litauen (11-12/6) så vi expanderar till två nya länder i år vilket känns fantastiskt spännande. Här på hemmaplan utvecklar vi scenproduktionen ytterligare och förbättrar publikflödena på Ullevi och Gärdet för att skapa ännu bättre publikupplevelser. Summerburst 2016 kommer upplevas av fler människor än någonsin.

Det finns de som säger att EDM-vågen som festivalfenomen passerat sin peak, hur ser du på det?
– Intresset för Summerburst tycks bara öka, efter biljettrekord förra året går vi mot ännu ett biljettrekord i år. Biljetterna har sålt snabbare än någonsin och vi märker att vi får publik från större delar av landet för varje år så ur vårt perspektiv är utvecklingen snarare tvärtom.

Lars Nylin