18 april 2016

FESTIVAL Summerburst söker kvinnliga dj:s genom tävling

Dansmusikfestivalen Summerburst har svårt att hitta kvinnliga artister till sin line-up. Endast tre av festivalens 26 bokade akter för sommaren är kvinnor. Därför utlyses en tävling där enbart kvinnliga producenter och dj:s får delta. 

Uppgiften är att skriva och producera Summerbursts officiella ledmotiv för 2016. Vinnaren får 50 000 kronor och erbjuds spela på Summerbursts festivaler i Sverige, Finland och Estland i sommar. Låten blir också utgiven på Universal Music.

– Jämställdhetsaspekten är viktig för oss. Vi har en väldigt jämn könsfördelning bland våra besökare men på våra scener är det betydligt större skillnad. En anmärkningsvärt stor del av musiken på topplistorna för elektronisk dansmusik världen över producerad av män. Det känns otroligt tråkigt när det absolut finns kvinnor som platsar på topplistorna och i förlängningen på våra scener, det handlar bara om orättvisa förutsättningar för att hamna där. Vi är övertygade om att det finns potentiella hits där ute som är producerade av kvinnliga dj:s, de måste bara få rätt förutsättningar från branschen att kunna bli hits. Där hoppas vi kunna hjälpa till med Summerburst Anthem 2016, säger Anders Boström, festivalgeneral för Summerburst på Live Nation, i ett pressmeddelande.

Initiativet har väckt blandade reaktioner. Musikjournalisten Annah Björk, kritiserar tävlingen i sin blogg på Bon.se och i en intervju med SVT Kultur kallar hon det ”förminskande och förnedrande” att kvinnor ska tävla mot varandra för att få göra soundtracket till mansdominerad festival: http://www.svt.se/kultur/musik/forminskande-och-fornedrande

Andra, som Anders Nunstedt på Expressen applåderar idén: http://bloggar.expressen.se/andersnunstedt/2016/04/15/summerburst-av-alla-festivaler-letar-efter-kvinnliga-djs/

Mer om tävlingen och villkoren för att delta finns här:http://summerburst.se/stockholm/anthem/.

Christel Valsinger