11 april 2016

SPOTLIGHT Laleh ”Bara få va mig själv”

Lalehs nya karriär som låtskrivare åt stora stjärnor i Los Angeles hindrar henne inte från att vara sig själv. Nya singeln har en melodi som flyger omkring på sedvanligt Laleh-vis och en text att känna igen sig i.

Under 2015 tog Laleh steget ut som låtskrivare åt andra artister. Bosatt i Los Angeles har hon i samarbete med bland annat Max Martin skrivit låtar åt världsstjärnor som Demi Levato, Ellie Goulding och Adam Lambert – vars senaste singel Welcome to the show hon dessutom gästsjunger på.

Men mellan sessionerna med brittiska och amerikanska artister har hon skrivit på material till ett eget kommande album och i höst återvänder hon till Sverige för en turné ihop med sinfoniettan Modern Fantazias.

I dagarna har så också nya singeln Bara va mig själv [Warner Music] släppts. Och om någon befarade att Lalehs LA-vistelse skulle ha påverkat hennes musik i någon slags amerikaniserad, strömlinjeformad riktning så kan hen andas ut. Produktionen är som vanligt radiovänligt snygg med mycket luft och beatsen i förgrunden. Melodin gör oväntade flygturer på sedvanligt Laleh-vis.

När hon sjunger om ”att aldrig ta skit igen” och ”bara va mig själv” så blir det mer än bara  slitna klyschor. Hon framför sin text med tryck i rösten och de återkommande pukslagen låter som om hon försöker banka in budskapet i sig själv. Det är lätt att känna igen sig.

Christel Valsinger

 

Lyssna här: