22 mars 2016

RECORD STORE DAY Diskofilernas julafton närmar sig

Tredje lördagen i april är för diskofiler numera synonymt med Record Store Day. Programmet börjar nu klarna för den skivköpandets julafton som i år infaller 16 april.

 Peter SandbergBengans i Göteborg är en av drivkrafterna bakom svenska Record Store Day. Han säger till MI:

– Detta är ju vår nya julafton, både försäljningsmässigt och arbetsmässigt har detta seglat upp som vår i särklass starkaste helg. Det verkar ju inte heller ha ”peakat” utan växer lite varje år och det är en tillväxt på yngre människor. I början var det det ”gamla gardet” som slöt upp men nu märker vi att all yngre människor som söker sig till framförallt vinylens högtid.

Den som har följt Record Store Day vet att det började redan 2007 då Metallica – som för övrigt är årets RSD-ambassadörer – mötte sina fans på skivbutiken Rasputin i San Francisco.

Därefter spred sig fenomenet Record Store Day som en löpeld över västvärlden och bilderna av sillpackade butiker med köer utanför sprids varje år på de sociala nätverken. På vissa håll har Record Store Day blivit så mycket institution att det uppstått motkrafter, lyckligtvis tycks det inte vara särskilt många i Sverige som ser den sortens lyxproblem. Huvudrollen här har de exklusiva utgivningarna och gästspelen.

Precis som tidigare år kommer artister att spela och signera i butikerna. I Stockholm förlänger man i år med Record Store Night, som kommer att hållas på Debaser Strand. Det ryktas att Mazarine Street där ska återuppstå för en kväll. På dagen spelar bland andra NomadsPet Sounds. I Göteborg är Black Temple, Skraeckodlan och Nightmen än så länge klara för spelningar på nämnda Bengans, men  fler tillkommer.

Vad tycker Peter Sandberg är det roligaste momentet under en Record Store Day?

– Det roligaste förutom diverse artistbesök är ju när vi öppnar dörrarna på morgonen och de är ett race in till hyllorna, då är det flest medelålders män med fokuserade blickar som tävlar om att komma först in och få en bra plats.

Listan på produkter finns här (uppdateras)

http://recordstoreday.se/releaser.html

Artistuppträdanden kommer att läggas upp här:

http://recordstoreday.se/spelningar.html

Några av de artister som uppträder under årets Record Store Day

 

The Beat Goes On Sthlm

Mike Grandit Sky
Poolhall Richard
Safari Season
Stupidity
Bobby Sant
Anders F Rönnblom
Bengans Linköping
Factory Brains
Mimikry
Rundgång Malmö
Sekel
Sista Bossen
Skivlagret Hässleholm
Chris L Svensson
Pet Sounds Sthlm
Nomads
Bengans Göteborg
Black Temple
Skraeckodlan
Nightmen
Open Mind Uppsala
Distant Days
Rotten Mind
Laser
Lars Nylin