19 mars 2016

SVERIGETOPPLISTAN v 11 Melodifestivalen, Weeping Willows…och Kent!

Melodifestivalen inte bara behåller utan stärker greppet om de svenska listorna. Men Kent utmanar här och där och ett annat 90-talsband, Weeping Willows, toppar nu albumlustan.

Frans är med marginal kvar i topp av singellistan med If I Were Sorry [Cardiac/Sony]. Precis som förra veckan dubblerar den försäljningssiffran för tvåan på listan. Men även andra låtar från festivalen går som tåget. Saraha klättrar vidare från första veckans 8 till 4 och nu 2 med sin Kizunguzungu [Giant/Warner], hennes bästa placering hittills i karriären Wiktoria klättrar också starkt. Från 26 första veckan till 10 och nu 4 med Save Me [PRMD/Warner]. Oscar Zia har gått från 17 till 11 och denna vecka 7 med Human [Warner/Warner]. Den sjungande fotbollsspelaren Boris René startade som 32 med Put Your Love On Me [Giant/Warner], senast var det 18 och nu plats 12. En som  har en bit kvar till sina bästa placeringar är Ace Wilder, men hon tar sig likväl starkt från premiär som 34 till 20 och nu 13 med Don’t Worry [Stereoscope/Warner].

Den importerade låt som står upp bäst är fortsatt Sia feat Sean Paul som klättrar vidare från 54, till 33, 18, 17 och vecka 11 nummer 15 med Cheap Thrills [Monkey Puzzle/RCA/Sony]. Fifth Harmony feat Ty Doll Sign med Work From Home [Syco/Sony] fortsätter också den uppåt, nu från 45 till 25.

Starka nyheter: Kent på plats 21 med Egoist [RCA/Sony] och Peg Parnevik som 22 med debutsingeln Aint No Saint [Kennel/Sony].

Intressantaste rörelse av ”vanliga svenska singlar” har just nu annars Vigiland. Västerviksakten gick förra veckan in som 52 med Pong Dance [Universal/Universal]. Nu tar man sig till 26.

En dominant från senare tid placerar en ny singel som 40. Det är Zayn som släppt Like I Would [RCA/Sony]. Låten kommer bara att finnas med på en deluxe-utgåva av engelsmannens kommande debutalbum.

En annan intressant nyhet är Avicii & Conrad Sewell so går in som 60 med ”Coca Cola-låten” Taste The Feeling [Avicii Music/Universal].

Heatseekerlistan toppas av ännu en låt från Melodifestivalen. Det är Pernilla Andersson som placerar sig högst med Mitt guld [Metronome/Warner], ett spår från hyllade albumet Tiggrinnan.

Anderssons album ligger nu sexa på en albumlista som har en nyhet i topp.

Weeping Willows får med Tomorrow Became Today [Razzia/Sony] gruppens andra etta i karriären. Första gången var med Into The Light år 2002. Men Stockholmsgruppen med Magnus Carlson vid mikrofonen har även haft fyra andraplatser och totalt åtta topp 10-placeringar. Att vi talar om ett av landets populäraste albumband skvallrar faktumet att gruppens största singelhit är Touch Me från 2001, som bäst är nummer 21. Tomorrow Became Today är för övrigt även ny nummer 1 på vinyltoppen.

En annan intressant nykomling är Freddie Wadling som går in som 7 med Efter regnet [Playground/Warner]. Carlson och Wadling är båda aktuella i årets upplaga av TV4:s Så mycket bättre.

Samlingen Melodifestivalen 2016 [Warner/Warner] är även denna vecka säker totaletta bland album.

Att notera från veckan: Kents annonsering av farväl i december gick knappast spårlöst förbi på listorna. Utöver singeln Egoist återkom 7 album till album topp 60, högst Tigerdrottningen [Universal/Universal] som 8. Lika många Kent-titlar finns på vinyllistans topp 10.

Att begåvade gästspel i SVT:s Skavlan kan löna sig visar pianisten Lang Lang. Hans Lang Lang In Paris [Sony Classical/Sony] är nummer 1 av två Lang Lang-totlar i topp av den klassiska listan.

Lars Nylin