11 mars 2016

SVERIGETOPPLISTAN v 10 Mäktig Mellodominans

Det som kommit att kallas”Mello” dominerar mäktigt på veckans listor. Melodifestivalvinnaren Frans är kvar i topp med If I Were Sorry [Cardiac/Sony]. Samlingen Melodifestivalen 2016 [Warner/Warner] är lika säker totaletta bland album.

Inför finalen i helgen var dominansen total för Melodifestivalen på listorna vecka 10. Av de 20 hetaste svenska låtarna vecka 10 är 16 hämtade från festivalen. Frans är solklar etta med nästan tre procents marginal, men in i det sista har det hänt saker kring övriga toppnummer från ”Mello”.

Robin Bengtsson klättrar från 13 till 2 med Constellation Prize [Universal/Universal], det innebär västgötens största hit hittills sedan singeldebuten 2009. Molly Sandén går från 11 till 8 med Youniverse [Molly Sandén/Sony], Wiktoria från 26 till 10 med Save Me [PRMD/Warner], Oscar Zia från 17 till 11 med Human [Warner/Warner], Lisa Ajax från 22 till 13 med My Heart Wants Me Dead [Capitol/Universal], Boris René från 32 till 18 med Put Your Love On Me [Giant/Warner] och sist in på topp 20 Ace Wilder som klättrar från 34 till just 20 med Don’t Worry [Stereoscope/Warner]. 

Av förra veckans starka entréer på topp 10 Saraha tagit sig vidare från 8 till nu 4 med Kizunguzungu [Giant/Warner] efter att under veckan hotat Frans på Spotifylistan. .

Alla höga placeringar från Melodifestivalen pressar självklart ner de övriga titlarna. Den som står upp bäst är  Sia feat Sean Paul som klättrar vidare från 54, till 33, 18 och nu 17 med Cheap Thrills [Monkey Puzzle/RCA/Sony]. Även Fifth Harmony feat Ty Doll Sign med Work From Home [Syco/Sony] rör sig intressant, nu från 76 till 45.

Förra veckans starka start för Icona Pops Someone Who Can Dance [Record Company Ten/Sony] följs däremit inte upp, den faller från 56 till 71. Intressantaste svenska entré på listan denna vecka gör Vigiland som går in som 52 med Pong Dance [Universal/Universal]. Det är två placeringar bättre än förra årets Addicted. 2014 debuterade Västerviksakten med UFO som nådde plats 2.

Etta på Heatseekerlistan är ännu en låt från Melodifestivalen, finska Krista Siegfrids med Faller [EMI/Universal] medan Axwell är ny som 2 med Barricade [Axtone].

Albumlistan toppas av Justin Biebers Purpose [Def Jam/Universal], totalt är det tionde veckan som nummer ett. Veckans högsta nykomling är Pernilla Andersson på plats 5 med Tiggrinnan [Metronome/Warner]. Det gör att hennes tre senaste album nått placeringarna 5-2-5.

Vinyllistan har Hasish med albumet A product of Hashish [Woad Dad!/Bengans] som etta.

Att notera: den nederländska violinisten Janine Jansen har nu fyra album på topp fem av den klassiska listan.

Lars Nylin