8 mars 2016

4 SNABBA Anderz Wrethov/kompositör

Vad har David Lindgrens We Are Your Tomorrow, Samir & Viktors Bada Nakna och SaRahas Kizunguzungu gemensamt mer än att de alla är med i Melodifestivalfinalen på lördag? Jo – Anderz Wrethov! MI kontaktade låtskrivaren bakom 25% av lördagens finallåtar.

Du är den låtskrivare som har fått med flest låtar i Melodifestivalsfinalen. Vad är hemligheten?

– Att jag har fått till tre starka låtar i helt olika världar med rätt artist och rätt nummer. Sen att dom också sticker ut på olika sätt kanske, är väldigt melodiösa och har en tydlig identitet.

Du var en av låtskrivarna bakom Hasse Anderssons stora comeback Guld och gröna skogar förra året. Vad har framgången med den låten betytt för dig?

– Jag har fått bra förtroende att skriva till äldre välkända svenska artister som jag velat jobba med. Sen har det varit en underbar känsla att ha skapat en låt som faktiskt älskas lika mycket av dom riktig små barnen ända upp till dom riktigt gamla! Personligen så har det också varit en ära att jobba med Hasse Andersson som var min första stora idol när jag var riktigt liten och började lyssna på musik.

Du driver ett eget förlag. Varför har du valt att göra så?

– Jag förlägger en del av mina låtar på mitt egna förlag Wrethov Music och en del förlägger jag på andra förlag. Jag jobbar med så många olika marknader och artister så det känns skönt att kunna styra låt för låt.

Har du något favoritlåt genom tiderna från svenska Melodifestivalen? 

– Ta min hand med Dan Tillberg från 1985! Jag minns att jag grät för att den kom på en andra plats och inte vann.
Tycker fortfarande att den är en väldigt fin låt med en stark melankolisk känsla som jag är väldigt svag för!

Christel Valsinger