29 januari 2016

SVERIGETOPPLISTAN v 4 Alan Walker utmanas av Jason Blue

Rikets hetaste låt är för sjätte veckan i följd Alan Walkers Faded [Ny Musikk/Sony] men Jason Blue utmanar. På albumlistan återvänder David Bowie till tronen med Blackstar [Columbia/Sony] och toppar även vinyllistan.

Norrmannen Alan Wilder går inte att rubba på singeltronen. Men det finns några spännande utmanare. Jonas Blue feat Dakota kommer allt närmare med sin version av Tracy Chapmans Fast Car [Jonas Blue/Universal]. Den har gått från 23 till 13, 6, 3 och nu plats 2. G-Easy & Bebe Rexha med Me Myself & I [RCA/Sony] är en annan klättrare, nu upp från 6 till 4. En smygare är Mike Posner som efter 16 veckor på listan fått ny fart och nu tar sig från 11 till 8 med I Took A Pill On Ibiza [Island/Universal].

Förra veckan såg två starka svenska nyheter i GMX & Jockiboi respektive Otto Knows (feat Lindsey Stirling & Alex Aris). Av dessa har den sistnämnde fortsatt uppåt med Dying For You [Disconap/Warner] som går från 25 till 10. Otto Knows närmar sig därmed sin bästa svenska listplacering, 7 med Next To Me förra året.  GMX & Jockiboi faller däremot från 16 till 30 med  #fml [Ninetone/Universal].

Trots många starka rörelser på listan finns bästa nykomling denna faktiskt så långt ner som på plats 79. Det är förra veckans Heatseeker-etta Marcus & Martinus feat Katastrofe i Elektrisk [RCA/Sony] som går in där. Ny på plats 82 är Disturbeds The Sound Of Silence [Warner/Warner]. Visst, det är en cover av Simon & Garfunkels 60-talshit som tar upp det amerikanska metalbandet på topp 100.

Heatseekerlistan har denna vecka ett hyllat albumspår som etta, Ghost med He Is [Reaktor/Universal].

Miriam Bryant har fortfarande ett antal titlar på listan men faller ändå överlag några positioner. Det gör att Otto Knows nu toppar Svenskt-listan med nämnda Dying For You.

På albumlistan toppar alltså åter David Bowie. På DVD-listan blir det postuma suget efter hans mästerverk lika påtagligt: i topp finns tre Bowie-filmer med A Reality Tour [Columbia/Sony] som nummer 1. Bowie har däremot fallit ut från Topp 100 singlar.

Samlingslistan är sig lik på plats 1 där Så mycket bättre – säsong 6 [Metronome/Warner] ligger stadigt kvar. På plats 3 finns en nyhet som tränger sig in bland Så mycket bättre-titlarna: Får jag lov – 20 fräscha danshits [Atenzia/Atenzia].

Lars Nylin