29 november 2015

DIGITALT Notiser

Ett famntag ur veckans digitala nyheter innebär nytt om GEMA:s krafttag för upphovsrätt, Spotifys föräldraledighet, tjänsten Guvera och så kommer Adele med på ett hörn trots att hennes 25 är en av de mer ”fysiska” släppen på ett tag.

Adeles album 25 blev i veckan historiskt, när det blev det album som sålt mest någonsin i USA under en vecka. En bra bit över 3,3 miljoner såldes, varav hälften var fysiska exemplar och hälften var downloads. Försäljningen av albumet stod för 67 procent av all försäljning på hela topp 200. Redan tidigt under veckan blev det tydligt att de förväntningar som skruvats upp inför albumsläppet skulle infrias, redan efter tre dagar hade albumet sålts i 2,3 miljoner exemplar. Detta trots att albumet läckte en dag innan den officiella releasen på Bittorrent-nätverken, och över 60 000 seedare gjorde sitt för att dela ut albumet till miljontals över hela världen. Samtliga streamingtjänster får vänta på albumet, hur länge har inte meddelats.

Streamingtjänsten Guvera har fått ytterligare 650 miljoner kronor i investering. Tjänsten avslöjar att man nu har 15 miljoner användare över hela världen. Sedan tidigare har Guvera fått in 525 miljoner kronor i riskkapital. Indien är en stor marknad för tjänsten, med 6,5 miljoner användare. Tjänsten kommer ursprungligen från Australien, och har satsat hårt på att bli en stor tjänst på marknader som är under utveckling för strömmande musik. Tjänsten finns än så länge inte tillgänglig på den svenska marknaden.

Spotify erbjuder alla sina anställda 6 månaders betald ledighet i samband med att de blir föräldrar. Andra IT-företag gör numera på samma sätt, Google har t.ex. 22 månaders ledighet med full lön, medan Netflix har ett helt års betald ledighet för personal som blir föräldrar.

Tysklands högsta domstol har beslutat att ålägganden av blockeringar av sajter som bryter mot upphovsrätten, är i överensstämmande med den tyska lagstiftningen. Bakom just denna juridiska process står GEMA, motsvarigheten till STIM i Sverige. Tidigare har en liknande process från skivbolagens sida lett till ett negativt beslut. Domstolen menar dock att GEMA inte har gjort tillräckligt för att själva stoppa sajterna. Men, om det är så att man gör ”tillräckligt”, vilket fortfarande inte är definierat vad som ingår, är den sista möjligheten att man kan ålägga operatörer att blockera sajterna. Harald Heker från GEMA kommenterar domslutet: ”We applaud the Federal Court Of Justice’s ruling. This landmark decision was long overdue, and points the way forward for protecting the rights of authors in the digital music market. Finally we have legal clarity on the permissibility of blocking access to websites illegally offering copyrighted music works on a massive scale. This is a major step forward in the fight against internet piracy.”

Sony Music startar en ny Youtube-serie tillsammans med Kurt Hugo Schneider, en videoproducent som är fokuserad på Youtube och som har 6 miljoner prenumeranter på sin kanal. Den nya serien ska heta To the Beat där Youtube-fenomen ska möta mer traditionella och erkända artister. Serien kommer att sändas under nästa år.

Konceptet kring privatkopiering tycks inte vinna mark i Storbritannien. Intellectual Property Office (IPO) meddelade i förra veckan att man inte tänker stödja det ”undantag” som infördes för några år sen, och som inte innebar några lagstadgade avgifter. Istället meddelar IPO att man kommer fokusera på de kommande större reformerna för upphovsrättslagsstiftningen inom EU.

Daniel Johansson