27 november 2015

SVERIGETOPPLISTAN v 48 Adele toppar även i Sverige

Adele slår diverse försäljningsrekord med nya albumet. Även i Sverige startar 25 [XL/Playground] lysande och går omedelbart in som nummer 1. Justin Biebers Love Yourself [Def Jam/Universal] är kvar i topp av singellistan. Veckans anda dominanter är Miriam Bryant och vinylutgivna Kent.

De senaste veckorna har rubrikerna kring Adele ofta handlat om det nya albumet skulle streamas eller ej. Men trots eller tack vare – experterna diskuterar just nu detta – att det blev det sistnämnda toppar engelskan nu listor hela världen. En brittisk tidning berättade exempelvis att 25 toppar iTunes-listan i samtliga länder där tjänsten finns, utom fyra små nationer i Afrika och Asien. Att lägga till fyra miljoner sålda exemplar bara i USA och Storbritannien.

Även i Sverige, där iTunes ändå är marginellt, går 25 rakt in i topp och upprepar alltså vad 21 gjorde för fyra år sedan. 25 är ganska klar etta med 17% mot 11% för tvåan Purpose [Def Jam/Universal] med Justin Bieber.

Veckans andra starka nyhet är  Danny Saucedos Hör vad du säger men har glömt vad du sa [Chiliboy/Sony] på plats 2.

Singellistans topp 100 fortsätter att ha två lysande stjärnor i Justin Bieber och Miriam Bryant. Svenskans version av Stationen [Warner/Warner] är toppskiktets intressantaste rörelse när den går från 15 till 7. Justin Bieber och Miriam Bryant har fortsatt 4 vardera av de 20 hetaste låtarna.

Miriam Bryant har därmed även fyra av de fem populäraste svenska låtarna för ögonblicket. In bland blågula låtar spränger sig bara Sabina Ddumba som klättrar från 13 till 10 med Not Too Young [Warner/Warner]. Mike Posners stadiga klättring med I Took A Pill In Ibiza [Island/Universal] stannar däremot upp, den faller från 7 till 8.

En bit ner på en i övrigt stabil singellista klättrar svenska Vigiland feat Alexander Tedebrink från 87 till 54 med Addicted [Svenska inspelningar/Uinversal] medan Shawn Mendes & Camilla Cabello är starkaste nyhet med plats 64 för I Know What You Did Last Summer [Island/Universal].

Det intressantaste på topp 100 är annars att årets Idol gör entré. Simon Zion går in som 68 med en version av Akrons Losin’ It [Universal/Universal]. Martin Almgren från samla tävling toppar Heatseeker-listan med The Best You Can Do Is Good Enough [Universal/Universal] medan Amanda Winberg ligger på plats 13 med Rule the World [Universal/Universal].

Veckans mest spektakulära inslag är annars Kents vinylutgivning. På stora listan går Vapen & Ammunition [RCA-Legacy/Sony] in som nummer 6 och sedan följer ytterligare nio Kent-titlar genom listan. På vinyllistan gör samma tio titlar jackpot och tar hem plats 1-10. Frågan är om detta hände ens under den ursprungliga vinyleran.

En nästan lika kraftig dominans har Så mycket bättre på samlingslistan. Där går Så mycket bättre 2015 – Andreas Kleerups dag [Warner/Warner] in som ny numer 5. Det gör att de sex första titlarna är från TV4-serien, även nu med Så mycket bättre 2015 – Niklas Strömstedts dag [Warner/Warner] som nummer 1.

Lars Nylin

http://www.sverigetopplistan.se/