26 november 2015

PRIS Stefan Nilsson får Fred Winterpriset

Kompositören och pianisten Stefan Nilsson har tilldelats 2015 års stipendium ur Fred Winters minnesfond 2015.

Stefan Nilsson är en av Sveriges mest bekanta kompositörer av musik för film och tv. Sedan debuten med Sally och friheten 1981 har Nilsson komponerat musiken till ett femtiotal filmer, tv-serier och dokumentärer. 1998 belönades han med en Guldbagge för sina kreativa insatser inom svensk film.

När Stefan Nilsson fick priset av SKAP:s Alfons Karabuda var motiveringen:

En genrevägrande kompositör och musiker som skapat några av vår tids mest minnesvärda signaturer och melodier. I över tre decennier har han komponerat musik som har tagit sin självklara plats i folkets medvetande, långt efter att eftertexterna rullat förbi.”

Kompositören Fred Winter var SKAP:s förste ordförande.

Lars Nylin

Foto: Anna Rut Fridholm