14 november 2015

SVERIGETOPPLISTAN v 46 Adele regerar

Adele fortsätter att regera Sverigetopplistan med Hello [XL/Playground]. På albumlistan är Avicii kvar i topp med Stories [Avicii Music/Universal] men hotades av en viss Bob Dylan

Adele första Sverigeetta på singellistan är inne på andra veckan i täten.Listan är sig lik även bra bit ner, de åtta första platserna är samma som senast. Lukas Graham behåller plats 2 med 7 Years [Copenhagen/Universal] och Justin Bieber är nummer 3 med den tidigare listettan Sorry [Def Jam/Universal].

Men det händer saker längre ner. Mike Posner har exempelvis gått från 55 till 22 och nu plats 9 med sin I Took A Pill In Ibiza [Island/Universal] och Justin Bieber klättrar från 50 till 17 med I’ll Show You [Def Jam/Universal].

Det betyder att Justin Bieber nu har tre låtar topp 20. Ett annat namn som utmärker sig är Miriam Bryant som har fyra låtar på topp 40 i o m att Så mycket bättre-låten Life Is A Flower [Warner/Warner] går sin bästa nykomling på plats 40.En annan stark nyhet är Coldplay som startar som 50 med Adventure Of A Lifetime [Parlophone/Warner].

Att notera är att Niklas Strömstedts minst sagt uppmärksammade Lyckolandet [Warner/Warner] går in som 54.

Den låten är hämtas från Tv4:s Så mycket bättre. Även Heatseeeker-listan – listan för de som bubblar under topp 100 – domineras av programmet. De fyra första platserna är därifrån med Ison & Fille i topp med Satellit [Hemmalaget/Sony] och därefter Kleerup, Jenny Berggren och Sven-Bertil Taube.

Programmets genomslag blir inte minst tydligt på den särskilda Svenskt-listan. Den toppas av Miriam Bryant med Ett sista glas [Warner/Warner] och Bryant har totalt fem av 20 låtar på den listan.

Även samlingslistan är helt färgad av Så mycket bättre. Så mycket bättre 2015 – Jenny Berggrens dag [Warner/Warner] går in som ny nummer 3. De fyra första samlingarna är därmed från programmet, alltjämt med Så mycket bättre 2015 – Niklas Strömstedts dag [Warner/Warner] i topp. På den totala listan, när all albumförsäljning slås ihop, är dessa samlingar på plats 2, 3, 4 respektive 8.

Den som till äventyrs vill komma undan Så mycket bättre får söka sig till albumlistan. Där toppar alltså fortsatt Avicii. Bästa nykomling är altmeister Bob Dylan so går in som 2 med The Best Of The Cutting Edge 1965-66 [Sony Legacy/Sony] medan Ellie Goulding, med bland annat svenskskrivna låtar går in som 7 med Delirium [Polydor/Universal].

Ettan på vinyllistan är också ny, svenskan Nicole Saboune med Miman [Woah Dad!/Bengans], ett album som ligger som ny 10 på ”stora” listan.

Lars Nylin

http://www.sverigetopplistan.se/