30 oktober 2015

SVERIGETOPPLISTAN v 44 Så mycket bättre för Justin

Det mesta av fokus har varit på Adele och Miriam Bryants låtar från Så mycket bättre. Då sveper Justin Bieber in och tar hem listans tätplats med Sorry [Def Jam/Universal]. Även albumlistan har en färsk etta i Bo Kaspers Orkester med Redo att gå sönder [Mr Radar/Sony].

Adele har slagit diverse YouTube-rekord i veckan och även toppat Spotifylistan med ”comebacken” Hello [XL/Playground]. Det räckte långt även på Sverigetopplistan, men ”bara” till plats 3, tangerat bästa med 2011 års Someone Like You.

Före brittiskan ligger förutom Justin Bieber även danskarna i Lukas Graham med 7 Years [Copenhagen/Universal] på plats 2.

Justin Biebers tunga entré innebär att topp 10 innehåller två dubbleringar. Bieber ligger som nummer 6 med tidigare ettan  What Do You Mean? [Def Jam/Universal]. Men även svenska Miriam Bryant finns där två gånger om. Sedan tidigare fanns One Last Time [Warner/Warner] där, den ligger nu som nummer 4. Nyheten är Ett glas till [Warner/Warner] som går in som nummer 8.

Båda låtarna är hämtade från TV4-programmet Så mycket bättre. Versionen av Ett glas till innebär att textöversättaren Lars Forssell postumt får sin första listhit sedan 1973 års Melodifestivalvinnare Sommarn som aldrig säger nej med duon Malta. Längre ner går Kleerup (plats 54) och Ison & Fille (63) även de in på topp 100 med låtar från Så mycket bättre.

En stark start gör även Danny Saucedo feat Tensta Gospel som går in som 31 med Så som i himlen [Cardiac/Sony].

Bland de som tappar kan noteras One Direction. De gjorde entré som nummer 12 förra veckan med Perfect [Syco/Sony] men tappar nu till 15. Det ser alltså inte ut att bli bandets största Sverigeframgång, som MI hade teorier om förra veckan.

Avicii? Trots att han hamnat lite i skuggan denna vecka är hans dominans markant. 9 av låtarna på topp 100 bär hans namn.

Albumlistan har alltså en ny etta i Bo Kaspers Orkester. Det innebär albumetta nummer 6 i följd för BKO:s studioalbum. Även i övrigt (men med Avicii kvar som 2 med Stories) har toppen fått nytt utseende: 5 Seconds of Summer går in som 3 med Sounds Good, Feels Good [Capitol/Universal]. Förra året placerade sig bandet som bäst som nummer 2 med debutplattan.

Albumdebut är det i år för Seinabo Sey. Hennes hyllade Pretend [Sweden Music/Universal] går in som 4. Parallellt är nya singeln Easy [Sweden Music/Universal] ny etta på Heatseekerlistan.

Genomslaget för Så mycket bättre är uppenbart inte bara på topp 100. Samlingslistan domineras helt av programmet. Så mycket bättre 2015 – Niklas Strömstedts dag [Warner/Warner] är kvar som nummer 1 på samlingslistan och nummer 2 på totala listan. Nykomlingen Så mycket bättre 2015 – Sven-Bertil Taubes dag [Warner/Warner] är nummer 2 här men också starkt ny 4 på den totala listan.

Vinyllistan toppas av nykomlingen Vita Bergen med Disconnection [Woah Dad/Bengans].

Lars Nylin

http://www.sverigetopplistan.se/