2 oktober 2015

SVERIGETOPPLISTAN v 40 Darins dubbla etta

Det blev bara en vecka i topp för Zara Larsson. Justin Bieber har efter strid på kniven åter landets hetaste låt i What Do You Mean? [Republic/Universal]. På albumlistan går Darin rakt upp i topp med Fjärilar i magen [Dex Music/Sony].

Förra veckan intog Zara Larsson tronen ihop med MNEK i Never Forget [Ten/Sony]. Men även om hon tappar en plats behöver inte en återkomst vara långt borta. Det handlar om något tusentals streams på Spotify och listandelen skiljer bokstavligen i hundradelar.

På singellistans plats 3 finns nu den ständige klättraren Shawn Mendes. Nyss Sverigeaktuelle Mendes  har de senaste veckorna klättrat från 31 till 18, senast 8 och nu alltså 3 med Stitches [Island/Universal].

De övriga klättrarna de senaste veckorna planar ut. Däremot kommer det några seriösa utmanare underifrån. Ellie Goulding, med flera svenska låtskrivare bakom sig, går från 34 till 18 med On My Mind [Polydor UK/Universal]. Engelsmannen Sigala går från 52 til 21 med Easy Love [Disco Wax/Sony], låten som är baserad i en sampling av Jackson 5:s ABC. Måns Zelmerlöw är tätt bakom när Should’ve Gone Home [Metronome/Warner] går från 40 till 27.  One Direction går också stadigt uppåt. Infinity [Syco/Sony], singel två efter ”comebacken”, går från 70 till 42.

Veckans starkaste nyhet är Norlie & KKV som startar på plats 54 med Västerbron [Svenska Inspelningar/Universal]. Stockholmarna har nått platserna 2-2-5 med tre tidigare singlar. Nu ska de först bättra på den plats 25 som blev peak för förra singeln Du får göra vad du vill med mig.

På Heatseekerlistan går Darin in som nummer 1 med Göteborg [Dex Music/Sony]. Emil Berg swipar in på plats 6 med nya Jag kommer aldrig kunna dö med dig [Giant/Warner].

Darins etta på Heatseeker upprepas på albumlistan. Hans första svenskspråkiga album Fjärilar i magen blir alltså en omedelbar nummer 1. Hans sjätte albumetta genom åren. Två av spåren ligger på singellistan, ytterligare fyra finns på Heatseeker-listan.

Graveyards två senaste album har nått platserna 1 respektive 3. Nya Innoncence & Decadence [Stranded/Universal] går in som nummer 2. Vinylversionen toppar som nyhet Vinyllistan. Göteborgarna var en av åtskilliga artister som i veckan var med på flyktinggalan Hela Sverige skramlar.

På plats 4 startar The Mule Skinner Band. Under det namnet är de kanske inte bekanta för den breda publiken. Men bandet består av Gert Lengstrand, Håkan Liljeblad, Göran Liljeblad och Bjarne Lundqvist – alltså fyra originalmedlemmar från ett av 60-talets populäraste band, The Streaplers. Med den bakgrunden är placeringen för Together Again [Atenzia/Atenzia] ingen skräll. Från dansbandssammanhanget kommer även veckans nya nummer 6. Där placerar sig Kikki Danielsson med countryalbumet Postcard From A Painted Lady [Lionheart/Universal].

Förra veckans nya etta David Gilmours Rattle That Lock [Columbia/Sony Music] faller till 8.

Samlingslistan har en ny nummer 1 i Hits For Kids Summer Party 2015 [Universal/Universal]

Lars Nylin

http://www.sverigetopplistan.se/