28 september 2015

FÖRLAG ​De kan vinna Musikförläggarnas Pris 2015

I dag offentliggjordes de nominerade till Musikförläggarnas Pris 2015, galan som lyfter fram och hyllar årets mest framstående svenska låtskrivare, kompositörer och textförfattare. Prisutdelningen äger rum fredagen den 6 november på Berns Salonger i Stockholm.

Foto: Peter Hallbom

Chans till flest priser har låtskrivaren och artisten Tove ”Tove Lo” Nilsson, hela fem stycken. I tre av kategorierna är hon nominerad tillsammans med låtskrivarkollegorna Jakob Jerlström och Ludvig Söderberg.

– Känns helt otroligt att vara nominerad i FEM kategorier på Musikförläggarnas Pris! Det betyder väldigt mycket för mig eftersom det handlar om själva låtskrivandet, d.v.s. det jag skapar. Jag firar oavsett om jag får pris eller inte, är så glad över detta, säger låtskrivaren och artisten Tove ”Tove Lo” Nilsson.

Musikförläggarnas Pris instiftades år 2003 av branschorganisationen Musikförläggarna i syfte att årligen uppmärksamma Sveriges mest framstående låtskrivare, kompositörer och textförfattare – musikförlagens närmaste samarbetspartners. Tanken är att priset också ska föra svenskt musikskapande framåt genom att uppmuntra och inspirera alla som på ett eller annat sätt arbetar med att skapa musik.

– Galan är musikförlagens hyllning till alla fantastiska upphovspersoner som i en rad olika musikaliska genrer gör svenskt musikliv så framgångsrikt, både på hemmaplan och ute i världen. På Musikförläggarnas Pris är det låtskrivandet, komponerandet och textförfattandet som står i fokus, säger Nutta Hultman, chef på Musikförläggarna.

Priset, som är en statyett designad av glaskonstnären Bertil Vallien, delas ut i sju kategorier. I kategorierna ”Årets kompositör”, ”Årets textförfattare”, ”Årets låt”, ”Årets internationella framgång” och ”Årets genombrott” väljs nominerade och vinnare av en jury bestående av musikskapare, musikjournalister och förlagsanställda. I kategorierna ”Årets konstmusikpris – stor ensemble/opera” och ”Årets konstmusikpris – mindre ensemble/kammarmusik” väljs nominerade i samarbete med Sveriges Radio P2. Vinnarna i konstmusikkategorierna utses av en specialjury.

Vilka som vinner Musikförläggarnas Pris 2015 avslöjas fredagen den 6 november på Berns Salonger i Stockholm.

Årets kompositör

•Amanda Bergman, Gustav Ejstes, Pontus Winnberg, Petter Winnberg & Nils Törnqvist (Amason)
•Martin ”Max Martin” Sandberg & Johan ”Shellback” Schuster
•Seinabo Sey & Magnus Lidehäll
•Tove ”Tove Lo” Nilsson, Jakob Jerlström & Ludvig Söderberg

Årets textförfattare
•Jacqueline ”Mapei” Cummings
•Joakim Thåström
•Silvana Imam
•Tove ”Tove Lo” Nilsson

Årets internationella framgång
•Martin ”Max Martin” Sandberg & Johan ”Shellback” Schuster
•Patrik Berger
•Tove ”Tove Lo” Nilsson, Jakob Jerlström & Ludvig Söderberg
•Vincent Pontare & Salem Al Fakir

Årets genombrott
•Ali Payami
•Josefine ”Little Jinder” Jinder
•Silvana Imam
•Tove ”Tove Lo” Nilsson, Jakob Jerlström & Ludvig Söderberg

Årets konstmusikpris – mindre ensemble/kammarmusik
•Mattias Sköld – St John Passion
•Paula af Malmborg Ward – Vidder
•Per Mårtensson – Stråktrio
•Sol Andersson – Helix

Årets konstmusikpris – stor ensemble/opera
•Albert Schnelzer – Tales from Suburbia
•Anders Hillborg – Beast Sampler
•Katarina Leyman – Klarinettkonsert
•Mats Larsson Gothe – Blanche och Marie

Årets låt
•Boom Clap (Charli XCX) – Patrik Berger, Fredrik Berger, Stefan Gräslund & Charlotte Aitchison
•Can’t Feel My Face (The Weeknd) – Ali Payami, Martin ”Max Martin” Sandberg, Peter Svensson, Savan Kotecha & Abel Tesfaye
•Love Me Like You Do (Ellie Goulding) – Tove ”Tove Lo” Nilsson, Ilya Salmanzadeh, Ali Payami, Martin ”Max Martin” Sandberg” och Savan Kotecha
•Shake It Off (Taylor Swift) – Martin ”Max Martin” Sandberg, Johan ”Shellback” Schuster & Taylor Swift

Lars Nylin