31 augusti 2015

4 SNABBA Nicholas Johansson/Reaktor/Universal

Med Ghost som albumetta har MI pratat med Nicholas Johansson på Reaktor/Universal om strategin bakom.”Det är inte alltid lätt att få allting att flyta med ett band som har en satanisk påve som frontfigur” blir ett klassiskt citat. 
Hur har A&R-processen bakom ”det svåra tredje albumet” sett ut ur ditt perspektiv?
– Ghost har till största del en väldigt klar bild om vad de vill göra – både musikaliskt och konceptuellt. Min inblandning bestod av att initialt få ihop dem med (producenten) Klas Åhlund. Bandet har dessutom ett otroligt starkt låtskrivande i sig själva så jag behöver sällan vara orolig för att låtmaterialet inte ska hålla. Men förutom klassiskt A&R-arbete i form av t ex boka studios så får man får inte glömma att det rent konceptuella tar minst lika mycket tid. Hitta rätt locations för plåtning, kläder, jobba igenom artwork och fysiska produkter. Allt kräver verkligen att förstå varenda del av bandets idéer och att planera grundligt. Det är inte alltid lätt att få allting att flyta med ett band som har en satanisk påve som frontfigur. Men det är väldigt roligt.
Här hemma har albumet knappast kunnat missas, hur ser det ut internationellt?
– Jag är övertygad att med Meliora så tar bandet internationellt ett stort kliv. Ghost har prytt omslaget på nästan varenda hårdrocksmagasin världen över. Jag sitter just nu och väntar in alla listor världen över och förutom Sverige så gick bandet även in etta i Finland för första gången. I USA, som är bandets största marknad, gick albumet in 8:e plats på Billboard. I Europa så kommer bandet åtminstone att ligga mellan topp 10-20 i det flesta länder.
Du sköter en rockimprint, Reaktor, det är ganska ovanligt på dagens majors?
– Reaktor skapades för att jag kände att det saknades en svensk etikett under Universal som var klockren för t ex ett band som Ghost. Det ska inte vara en renodlad rocklabel, tanken har alltid varit att fler besläktade genrer ska kunna trängas där, men det har ännu inte blivit så. Det har helt enkelt inte funnits akter som jag känt passat och då har min fokus legat på dem som passar Polydor. Reaktor rusar långsamt. Men mer ska det bli.
Vad händer härnäst på etiketten?
– Förutom Ghost så har Göteborgsbaserade Spiders spelat in några nya grymma låtar som ska ut under hösten i någon form. De har dessutom en fantastisk Europaturné tillsammans med Uncle Acid and The Deadbeats. Sen är jag på gång med ett band som jag hoppas vill vara en del av Reaktor. Mer om det sen hoppas jag!
Lars Nylin