6 augusti 2015

SPOTLIGHT Robyn & La Bagatelle Magique ”Set me free”

I det andra smakprovet från Robyn & La Bagatelle Magiques aktuella minialbum släpps kärleken till dansgolvet och 90-talets klubbscen lös. Det är pumpande eufori och omslutande värme på samma gång, skriver MI:s Christel Valsinger.

”Är det något som Robyn är exceptionell på så är det att vara känslosam på klubben”, skriver amerikanska The Fader som den här veckan utser Set Me Free [Universal Music Publishing] till ”en av låtarna du måste höra just nu”. Samtidigt kliver låten in på en 17:e plats på Billboards lista över mest nedladdade elektroniska danslåtarna.

När Robyn släpper nytt ger det eko. Även när hon gör det som här i samarbetsform. Liksom i fusionen med Röyksopp förra året är grupparbetet ett sätt att göra musik utan att behöva göra en konventionell uppföljare till Body Talk, mastodontprojektet från 2010 som gavs ut på tre skivor.

I La Bagatelle Magique ingår keyboardisten Markus Jägerstedt och Christian Falk, hennes vän och mentor som hon sökte sig till efter att ha turnerat sig trött i samband med Body Talk. Tillsammans började de mejsla fram ett nytt sound, influerat av Christian Falks eklektiska skivsamling. Filer skickades fram och tillbaka mellan Falk och Jägerstedt och klipptes upp. Eftersom alla tre vuxit upp med dansmusik ville de skapa ett collage att dansa till.

Att behålla den positiva känslan i musiken efter Christian Falks bortgång förra året har varit tufft, berättade Robyn i en intervju med BBC news för några veckor sen. Det krävdes att hon och Markus Jägersetedt tog ett steg bort ett tag och lät projektet vila.

Så småningom har de fått tillgång Christian Falks dator och plockat upp filerna och arbetat vidare. Det var konstigt, men helande, säger i Robyn i nämnda intervju.

Resultatet är ett minialbum som släpps denna vecka.

Set Me Free är det andra smakprovet från det och är poppigare än sin föregångare Love Is Free, men fortfarande mer klubborienterad än designad för hitlistorna. 90-talets psykedeliska klubbscen ekar både i ljudbygget och tematiken kring befrielse genom musik och dans. Det är pumpande eufori och omslutande värme på samma gång, inte minst tack vare Robyns innerliga sångmattor. Vackert och värdigt.

Christel Valsinger

Lyssna här: