10 juni 2015

DIGITALT Telia in i Spotify – som har 20 miljoner betalande användare

Inte en dag utan nyheter om eller omkring Spotify. På onsdagen blev det först officiellt att TeliaSonera går in som ägare – ett tillskott på nära enmiljard – senare berättade tjänsten att den nu har 20 miljoner betalande användare.

Den här veckan är den hetaste hittills för ämnet musikstreaming, oavsett om man räknar streamingens historia från Napsters start 1999 eller Spotifys år 2008. Det hann inte ens lugna sig från presentationen av Apple Music i måndags innan huvudrivalen Spotify på onsdagen kom med två tunga nyheter, knappast tillfälligheter.

Den första nyheten är att Spotify får ett extra tillskott i sin kassa på 115 miljoner dollar, motsvarande 950 miljoner svenska kronor, från Teliasonera. För det får TeliaSonera 1,4 procent i ägarandelar.

Tillsammans satsar nu de båda bolagen, som tidigare samarbetat tätt,  resurser och personal för att utveckla mediedistribution, kund- och dataanalys och annonsering. Ett gemensamt team med personal från bolagen ska jobba med projektet.

”Vi har en lång och bra relation med Teliasonera och jag är nöjd med att vi tillsammans lyckats ta det till nästa nivå med det här strategiska partnerskapet”, säger Spotifys Daniel Ek i pressmeddelande.

TeliaSoneras VD Johan Dennelind kommenterar:

”Vi vill bygga nästa generations telekombolag där innovation är nyckelordet för vår framgång. Spotify är ett fantastiskt företag, älskat av kunderna och med ett perspektiv på innovation som är i världsklass”.

Relationen är alltså inte ny. Martin Lorentzon, som också var med och startade Spotify ihop med Ek, sitter sedan ett par år i TeliaSoneras styrelse.

Enligt uppgifter i Wall Street Journal är detta inte det enda tillskottet i dagarna. Enligt tidningen har Spotify tagit in drygt 526 miljoner dollar i den investeringsrunda som avslutades i går och som MI tidigare rapporterat om. Kapital har kommit in investerare som svenska Northzone, brittiska Landsdowne Partners och andra.

Dagens andra besked var att Spotify nu har 20 miljoner betalande kunder och totalt 75 miljoner användare. Det är en fördubbling av antalet betalande användare på bara ett år.

Lars Nylin

MBW rapporterar:

http://www.musicbusinessworldwide.com/spotify-fights-back-526m-funding-secured-to-battle-apple-music/