20 maj 2015

ARTIST Udda viral succé för David Urwitz

Efter sex kritikerhyllade album men ändå relativ anonymitet fick David Urwitz förra veckan uppleva en sanslös viral succé. När han efterlyste personer med namnet David till en ny singel vällde förslagen in.

Det är låten David, vad är det du vill höra?, från David Urwitz kommande album med samma namn, som skall få en video. Urwitz och filmaren Håkan Norberg fick en ingivelse och ville bara ha personer med namnet David i videon. Efterlysningen gick ut på Facebook och strax därefter exploderade internet. Inlägget fick virala vingar, delades 1 300 gånger, drog ihop 290.000 unika visningar och efter bara två dagar hade över 1 000 personer med namnet David hört av sig och anmält sitt intresse. David Urwitz själv förstod knappt vad som hade hänt.

-Jag satt hemma framför datorn och bara tänkte: ”Vad ÄR det här?”. Svarade på mejl oavbrutet och om jag gick på toa så var det tio nya i inkorgen när jag kom tillbaka, säger han.

Det nya albumet, som innehåller tre nya låtar, sammanfattar David Urwitz tio första år som artist. Det släpps den 3 juni [Alvy Singers/Border] och heter samma sak som den kommande singeln: David, vad är det du vill höra?. Urwitz, född i Trollhättan men bosatt i Göteborg, har under de här åren släppt sex skivor, gjort över 400 spelningar i Norge och Sverige samt hörts och synts i radio och tv.

– Nu i vår är det tio år sen jag släppte min debutskiva. På vissa sätt känns det som igår medan det samtidigt känns som en hel tidsålder sedan. Under de här åren har jag spelat in sex album och en EP plus lite strölåtar här och där. Vissa låtar har varit svåra att få till medan andra nästan kommit av sig själva. Här är mitt urval och ett försök till samling”, fortsätter Urwitz i ett pressmeddelande.

Lars Nylin