18 maj 2015

SPOTLIGHT Jakob Karlberg “Fan va bra”

En 20-årig debutant från Alingsås ger sig in i kampen om att få till en av sommaren 2015 stora hits. Fan va bra låter lika delar svensk poptradition och modern Oskar Linnros-pop med en refräng som fäster på första lyssningen.

Just nu toppar den Spotifys virala lista över svenska låtar och på singellistan klättrar den uppåt med bestämda steg till plats 35. Fan va bra [Sony music/Universal Music Publishing] kan mycket väl bli sommarhiten som kom lite från ingenstans, i alla fall i jämförelse med mer väntade sommarhitbidrag från artister som Medina och Albin.

Jakob Karlberg från Alingsås avslutar sin musikutbildning på Musikmakarna i vår och upptäcktes av Sony tack vare hans You tube-kanal, där han visat sina sång- och gitarrfärdigheter med egna tolkningar av hits med Kim Cesarion, Ariana Grande och Katy Perry.

Sony sammanförde honom med Simon Strömstedt, som skrivit ihop med bland annat Alesso och Otto Knows, samt producentduon Kretsen (Norlie & KKV) och tillsammans skrev de och producerade Fan va bra om att vara förälskad, men inte riktigt veta hur man ska ta kontakt.

Låten för tankarna till en svensk, oskuldfull poptradition med föregångare som Martin (Yeah yeah wow wow), Joakim Hilson (Vacker utan spackel) och Jimmy Jansson (Amanda), men med en modern produktion i Oskar Linnros-skolan.

Det är inte svårt att föreställa sig en tjutande publik till textraderna ”Ska vi vara ikväll?”.

Christel Valsinger 

Lyssna här: