23 april 2015

UTSTÄLLNING Calvero visar ABBA-bilder

ABBA The Museum på Djurgården i Stockholm har öppnat sin första separata foto-utställning. Utställningen ABBA by Calvero är en kollektion ABBA-bilder som fotografen Torbjörn Calvero tog på 1970-talet. Flera av bilderna är aldrig tidigare visade.

–Jag tycker att Agnetha och Frida, och hela gruppen, såg som bäst ut runt 1977 och 1978 när jag arbetade mycket med ABBA. Band-medlemmarnas olika personligheter funkade mycket bra ihop, vilket syns i bilderna, säger Torbjörn Calvero.

–Jag lärde känna Torbjörn i slutet på 70 talet när han hade sina fotosessions med ABBA och min enskilt största favorit av hans bilder är den där Frida och Agnetha sitter på taket till Benny och Fridas Storebro-båt. I bilden finns en ljuvlig känsla av en varm ljus sommarnatt i Stockholm och att han även lyckades fånga personligheterna hos Frida och Agnetha så väl, säger museichef Ingmarie Halling.

ABBA The Museum inleder med uitsällningen en serie av fine-art-utställningar med ABBA-tema.

–Jag, och många med mig, är uppvuxen med Calvero-bilder. Inte minst från mammas Vecko-Revyn, som jag tjuvläste hela 1970-talet. Det är en ära att ha Torbjörn Calvero med hans unika ABBA-bilder i huset. Alla bör få en chans att se bilderna och uppleva magin live, säger Mattias Hansson, en av medgrundarna till ABBA The Museum och en av initiativtagarna till museets satsning på fine art. Hansson öppnade på onsdagskvällen utställningen med att intervjua Calvero vid ett vernissage på Abba The Museum.

Bilderna kommer att finnas till beskådan på ordinarie öppettider i entréplan på ABBA The Museum, Djurgårdsvägen 68 i Stockholm, under sommaren, där bilderna också kan köpas.

Lars Nylin