27 mars 2015

SPOTLIGHT Noonie Bao ”I’m in love”

Noonie Bao är tillbaka med sin första egna singel på två år och låtskrivande åt Avicii och Charli XCX har inte fått henne att tappa sitt eget lekfulla uttryck. 

Det var som låtskrivare Jonnali Parmenius klev in i musikbranschen, bara 18 år gammal. Först sju år senare släppte hon sitt eget debutalbum, under namnet Noonie Bao och nu balanserar hon den egna artistkarriären med låtsnickrande åt andra.

Debutalbumet I Am Noonie Bao gav en grammisnominering i kategorin Årets nykomling och många fina recensioner. Men än så länge är det låtskrivandet åt andra artister som gett störst listframgångar: en Englandsetta med Avicii-låten I Could Be The One, som hon själv sjöng på och en åttondeplats på samma lista för Charli XCX/Rita Ora-singeln Doing It, en av fyra låtar på Charlis album Sucker som Noonie Bao varit inblandad i.

Glädjande nog är nya singeln I’m In Love [Sony/ATV/Universal Music Publishing/Svenska Inspelningar] inte ett försök att anpassa sig efter något slags hitsound, utan behåller hennes eget särpräglade uttryck. Här samsas fågelkvitter med plinkeplonkiga gitarrslingor, pitchade körer och ljud som tycks ha vänts ut och in. Det är rolig och detaljrik lyssning, knappast alls ämnad för dansgolvet.

Till hjälp har hon haft tidigare samarbetspartnerna Linus Eklöw (Style of Eye) och Linus Wiklund, som också han var med och skrev I Could Be The One.

Resultatet är svårkategoriserat och det ser jag som lyckat, även om Noonie Bao lär få dras med Kate Bush-jämförelserna ett tag till, så som det brukar bli när man sjunger ljust och har en experimentell ådra.

 Christel Valsinger