19 mars 2015

SPOTLIGHT Loreen ”Paper Light (Higher)”

Loreen är tillbaka med ett livsbejakande dans-anthem som ger hennes röst fritt spelrum. Fansen svarade med att dela låten så mycket att den toppade Billboards Emerging New Artist-lista.

Twitter fylldes av kärlek när Loreen framförde nya singeln Paper Light (Higher) [Warner/TEN publishing] under Andra Chansen i Melodifestivalen. ”Kan vi inte skicka henne till Eurovision igen? Hon kommer att vinna!”, var en flitigt förekommande reaktion, åtminstone i mitt flöde.

Men med Paper Light (Higher) visar Loreen att hon är mer än Melodifestivalen. Låten tar ett litet steg bort från den edm-stig hon tidigare börjat trampa. Det här är mjukare framfört, men lika dansant och med en pulserande livsglädje i botten.

Tillsammans med låtskrivarna Tom Liljegren och Alex Ryberg har hon mejslat fram en låt där hennes röst får flyga fritt mellan de höga tonerna. Med all kraft hon har i stämbanden får hon det ändå att låta lätt och luftigt som molntussar.

För produktionen står Tom Liljegren tillsammans med Simon & Espen [Mr Radar Music] som tidigare jobbat med kanadensiska stjärnan Kiesza (låten Over Myself på debutalbumet).  Tom i sin tur har gjort produktion för David Guetta, då under namnet Taped Rei.

På topplistorna överskuggas Paper Light (Higher) just nu av Melodifestivalsbidragen, men när de börjar släppa greppet får låten kanske det lyft den förtjänar.

Rix FM, NRJ, Mix Megapol, P3 och P4 har alla klivit på. Och internationellt finns också ett intresse. Billboard skrev en presentation och kallade låten smittande och ”fresh Pitchforky” då låten nådde förstaplatsen på Emerging Artists Chart, efter att ha blivit den mest delade låten i världen. Och musikbloggen Idolator kallar den ett ”briljant dans-anthem”.

 Christel Valsinger

Foto: Charli Ljung