19 mars 2015

FÖRSTA OCH SENASTE med Peo Nylén/Scandinavian songs

Eurodiscohits, melodifestivalsfinalister och topplisteplaceringar i Japan. Veckans a&r i Första och senaste har en lång meritlista.

Första jobbet i musikbranschen?
– Jag började på STIM redan 1985, så det är ju 30-årsjubileum i år kom jag just på, haha. Men sedan blev det Sweden Music hos Stikkan Andersson 1989, och det första rent kreativa jobbet var på peermusic från 1992.

Första låtskrivaren du kontrakterade?
– Då pratar vi 90-tal. Det var nog mer ett helt team – de sköna människorna på Sidelake uppe i Sundsvall, som under bland annat Anders Melins ledning hade en vansinnigt kreativ kokande verksamhet och var lite pionjärer inom den svenska dansmusiken. Jag och min dåvarande chef Hasse Skoogpeermusic inledde ett nära samarbete, och där hade vi ju allt från internationella eurodiscohits som Melodie MC levererade, till genombrottet för Rami Yacoub.

Och den senaste?
– Det var Märta Grauers, hit till Scandinavian Songs, i januari. Måste få nämna att vi är stolta över att ha två tjejer i vår studio som producerar på sådan nivå som hon och Maria Marcus gör. Mer sånt!

Första gången du mötte en av dina idoler?
– Får man ta nåt som inte är musikrelaterat? Jag träffade Anthony Hopkins i Budapest 2010 under en filminspelning med min gamle vän Mikael Håfström – jag var statist, katolsk präst i filmen The Rite.
– Om det måste vara musik så var det rätt fränt att träffa Jon Bon Jovi backstage i Globen 1990, även om han inte varit nån stor idol direkt. Ooch så önskar jag att jag HADE gått fram till Burt Bacharach när han stod två meter från mig på Polarpriset… men jag fegade ur.

Senaste gången du ropade ”en gång till” efter en konsert?
– Det måste varit vår egen Thomas Stenström, på hans fullsatta Debaser-gig i höstas. Jag går inte alltför ofta på gig numera…

Första artisten/låtskrivaren du kontrakterade som fick ett stort genombrott?
Christian Walz har ju haft en fin utveckling, först som artist och sedan som grym producent/låtskrivare.

Senaste riktigt stolta ögonblick i yrket?
– Kanske när Isa skrällde och gick direkt till final i Mello! Då känns det kul att ha varit med i processen med låtskrivarna bakom. Jag och Snowflake Musics Jocke Björklund gick bananas i Östersund!

Senaste gången du köpte en skiva?
– Numera är det ju bara Spotify och vinyl som gäller, och jag köpte faktiskt en genomskinlig vinyl med iamamiwhoami!

Christel Valsinger