26 februari 2015

SVERIGETOPPLISTAN v 9 Sam Smith tillbaka på tronen

Sam Smith håller sakta men säkert på att uppnå vad hans förebilder Adele och Amy Winehouse gjort  – d v s att sälja rejäla mängder album i tider när albumförsäljning inte får särskilt många rubriker. Nu är In The Lonely Hour [Capitol/Universal Music] tillbaka som nummer 1 på Sverigetopplistan. På singellistan är Ellie Goulding orubblig etta med Love Me Like You Do [Polydor/Universal Music].

I tider när fokus ligger på låtar brukar MI numera inleda veckoanalysen av Sverigetopplistan med just singlar. Men med Sam Smith tillbaka i topp bland album återvänder vi tillfälligt till hur det var ”förr”. In The Lonely Hour – som bekant Smiths debutalbum – nådde första gången Sverigetopplistans plats 1 i augusti förra året. Detta upprepades i september. Smith hade innan detta nått som bäst plats 4 med singeln Stay With Me i maj 2014.

Förra året blev Smith den ende att sälja mer än en miljon album i såväl hemlandet som USA. Uppmärksamheten har sedan bara växt, lite som en mildare variant av den orkan som Adele lyckades riva upp med albumet 21.

Senast hamnade Smith i spotlight när han tidigare den här månaden fick fyra amerikanska Grammy-priser. Stay With Me uppmärksammades också på ett udda sätt när Smith-lägret gick med på att lämna bort 12,5% i royalty till Tom Petty och Jeff Lynne sedan det pekats på likheter mellan Stay With Me och Pettys I Won’t Back Down.

Totalt har In The Lonely Hour nu sålt nära fyra miljoner exemplar.

Bästa nykomling på albumlistan är annars svenska blodrockarna Watain med Tonight We Raise Our Cups [Sound Pollution/Sound Pollution]. Uppsalagruppens förra album, The Wild Hunt, nådde 2013 plats 1. Den platsen intar gruppen nu däremot på den relativt nya svenska vinyllistan.

Förra veckans etta Thåström ligger nu som nummer 3 med Den morronen [Razzia/Sony Music] medan Ebba Forsberg går in som nummer 12 med Om jag lämnar dig [Gamlestans Grammofonbolag/Border].

Bland låtar regerar fortsatt Ellie Goulding. Men underifrån fortsätter svenska titlar att utmana. Alfons Ganjaman 2015 [Svenska Inspelningar/Universal Music] är nu nummer 2 efter placeringarna 81, 16 och förra veckan 3. Alfons toppar därmed även den särskilda Svenskt-listan. Melodifestivalaktuella Samir & Viktor klättrar även de vidare. Denna vecka från 16 till 3 med Groupie [Stockhouse/Warner Music]. Lite längre ner tar Linus Svenning ett skutt från 58 till 22 med Forever Starts Today [Stockhouse/Warner Music].

Heatseeker-listan har en ny nummer 1 i Kristin Amparo med I See You [Columbia/Sony Music]. En annan het låt är Calvin Harris feat. Haim med Pray To God [Sony/Sony Music], ny som nummer 5 på den listan.

Samlingslistan har en nyhet som nummer 2 i form av Absolute Country [Metronome/Warner Music] medan den klassiska listan har nykomling som nummer 1 i Carlo Maria Giulun och Berlinfilharmonikerna som framför Mozarts symfonier 40 och 41 [Sony Classical/Sony Music].

Lars Nylin

http://www.sverigetopplistan.se/