17 februari 2015

SPOTLIGHT Eric Prydz vs Chvrches ”Tether”

Eric Prydz är tillbaka och den här gången skapar han ljuv edm-pop av Chvrches-låten Tether [Universal music publishing].

Jag minns hur stolt jag kände mig när jag hörde Call on me på en bar i London 2004. Det drällde inte direkt av svenska artister på internationella listor just då, men Eric Prydz sampling av Stevie Winwoods Valerie till ett effektivt dansbeat toppade Englandslistan såväl som ett flertal andra europiska länders listor. Själv slutade han spela Call on me i sina set till slut för att inte förknippas så hårt med den.

Men då och då återkommer han till remixer.  Pink Floyds Another brick in the wall pt 2 blev Proper education 2006. För ett par år sedan blev tyska popbandet Polarkreis 18′s europeiska hit Allein Allein samplad och ombyggd till albumet Eric Prydz presents Pryda.

Tether med skotska Chvrches kom han i kontakt med via sin turnémanager som hade den på en spellista i bilen. Han föll för hur den liksom är två låtar i en och ville jobba vidare med slutpartiet. Remixen har han sedan spelat under sina dj-set sedan 2013 och nu finns den som officiell singel efter samarbete med Chvrches själva.

Det låter inte nyskapande, men hittigt. Och vackert. Faktiskt det finaste jag hört från Eric Prydz. Han ramar in Chvrches-sångerskan Lauren Mayberrys vemodiga sång på ett otroligt varsamt sätt, samtidigt som han lyfter melodin till nya höjder.  Den får mig att tänka på några av Adrian Lux bästa house-popstunder.

BBC Radio 1’s Zane Lowe, kallade den ”episk” och ”enorm” och utsåg den till The hottest record in the world häromveckan. Edm-bloggarna, som väntat på en officiell version länge nu, ekar av glädjerop.

Med en USA-turné nu i februari kan Tether få ytterligare draghjälp. Fortsättning följer på danslistorna.

Christel Valsinger