12 februari 2015

MELODIFESTIVALEN Nina Andrén hoppas på ”tanterna”

Nina Andrén är en välkänd Melodifestivalskommentator på Twitter och har bevakat Melodifestivalen som frilans till och från i femton år. Hon har även suttit i urvalsjuryn två gånger. Inför deltävling två är hon nyfiken på det Miss Li-skrivna bidraget och hoppas att Bergman & Salomonsen ska ha en riktigt vass låt.

Du skrev på Twitter att folk alltid röstar traditionellt i den första deltävlingen. Kan du utveckla det?
– Jag tror att den genomsnittlige tittaren som inte bryr sig om Melodifestivalen resten av året alltid har en förväntan på hur en så kallad schlager ”ska” låta i deras öron. De vill ha något som låter bekant av en artist de vet vem det är. Därför var jag inte förvånad över att Jessica Andersson och Eric Saade gick direkt till final förra veckan. Mitt tydligaste exempel är första deltävlingen 2007 när Anna Book och Tommy Nilsson gick till final där de sedan hamnade sist och näst sist… Hade Jessica Andersson tävlat vecka tre är jag inte lika övertygad om avancemang.

Finns det någon motsvarande trend för den andra deltävlingen?
– Lagom till andra deltävlingen har tittarna blivit varma i kläderna och vågar ta ut svängarna lite mer i sitt röstande. Då tänker de mer utifrån sin egen personliga musiksmak och lyssnar kanske till och med mer på låtarna oavsett om det är en känd eller ny artist.

 Vad har du själv för förväntningar på deltävling två?
– Jag är oerhört nyfiken på att få höra Mariettes låt skriven av Miss Li. Eftersom hon får starta sist borde det även vara en låt som Christer Björkman tror på. Sen har vi fyra tidigare finalister som ställer upp: Linus Svenning, Magnus Carlsson, Marie Bergman och Sanne Salomonsen. Det blir intressant att se vem som får stå tillbaka till förmån för nykomlingarna Samir & Viktor. Är övertygad om att de kniper ena finalbiljetten eftersom många unga fans röstar många gånger.
– Sen har jag hört att Bergman & Salomonsens duett ska vara i samma anda som Calm after the storm med The Common Linnets som tävlade för Nederländerna 2014 och eftersom jag har en förkärlek till tanter borde det falla mig på läppen!

 Hur skulle en perfekt deltävling se ut, tycker du?
– Oj, svårt. Är så färgad av vilka komponenter som bör finnas med för att det ska bli ett bra underhållningsprogram efter att själv ha suttit i urvalsjuryn vid två tillfällen. Dagens upplägg med någonting för alla är ju bra. Något för barnen, något för farfar, ballader varvat med listmusik, nya och etablerade artister och släng in en låt på svenska för mixens skull. Personligen ser jag ju helst att en övervägande del av bidragen ska låta så modernt som möjligt så att de blir hits efter tävlingen. Och sen är det viktigt med proffsiga programledare, bra manus och omtalade mellanakter för att folk inte ska byta kanal.

 Dina tre bästa melodifestivalslåtar genom tiderna?
– Tortyr att svara på ju! Ändras dagligen men dessa tre finns alltid med i toppen: Euphoria  med Loreen, 2012, Porslin  med  Anna Järvinen, 2013 och Like Suicide med Christian Walz, 2011.

Nina Andrén twittrar om Melodifestivalen och annat under namnet @ninalainen.

Christel Valsinger