5 februari 2015

FÖRSTA OCH SENASTE med Pernilla Svanström/The Kennel

I en ny artikelserie tar MI pulsen på svenska a&r:s med frågor om ”första och senaste gången”.  Först ut är Pernilla Svanström, creative director på The Kennel, som haft en drös topplisteettor i Sydkorea, Japan och Taiwan.

Vilken var den första artisten/låtskrivaren du kontrakterade?
– 2004 när jag jobbade på Murlyn Songs gav min dåvarande chef och mentor Pelle Lidell mig okej att göra ”min” första signing och det var låtskrivaren Niclas Lundin som då var nyutexaminerad från Musikmakarna.

Och den senaste?
– På The Kennel är vi ett väldigt tajt a&r-team bestående av Hayden Bell, Iggy Strange-Dahl och mig själv. När vi kontrakterar någon är det vi, inte jag, Hayden eller Iggy, som signar och arbetar tillsammans. Våra låtskrivare och artister, de får liksom leva med och köpa oss alla tre om det ska bli nå’t. Senaste signingen gjorde vi i november då vi skrev förlagskontrakt med Lisa och Jessica Origlassio vilka är mer kända under sitt bandnamn The Veronicas.

Första gången du mötte en av dina idoler?
– I slutet på 80-talet jobbade jag för skivbolaget WEA Records och om det var Robbie Robertson eller Prince som var det allra första mötet kommer jag inte ihåg. Jag tror det rörde sig om ett par veckor emellan dessa och båda var otroligt minnesvärda upplevelser. Med Robbie var det middag och nå’t gig på gamla Melody och sen var vi ett litet gäng på fyra-fem stycken som han bjöd med upp på sitt tornrum på Strand, för att där bjuda på konjak och visa upp sin kommande video Fallen Angel och entusiastiskt berätta sin mammas historia som Mohawk Indian, som var den stora inspirationen till hans då aktuella första solo album.
– Mötet med Prince var lite annorlunda då det var på ett privat kändis-party för honom. Det var betydligt mer nervöst då och jag blev riktigt ”star strucked” när jag väl skulle fram och hälsa, så nå’n vidare konversation blev det inte. Det jag i alla fall kan skryta med är att jag fick dansa med honom där den kvällen.

Senaste gången du ropade ”en gång till” efter en konsert? 
– I höstas stod jag helt salig, med tårar längs kinderna, fullständigt euforisk av lycka i London på Hammersmith Apollos balkong och ropade in Kate Bush på scen igen. Har ännu inte riktigt hämtat mig från denna fantastiska upplevelse.

Första artisten/låtskrivaren du kontrakterade som fick ett stort genombrott?
– ”Stort genombrott” är ju en relativ fråga. För mig är ett stort genombrott som låtskrivare när man etablerat sig som ett av branschen efterfrågat namn, med internationella listframgångar. Och då måste jag svara Caesar & Loui (Daniel Caesar och Ludwig Lindell). På bara två verksamma år har Caesar & Loui redan skrivit tio list-ettor för artister i bl a Japan, Korea och Sverige, ytterligare lika många topp-10-låtar och de är idag efterfrågade av artister och skivbolag världen över. Ett mycket intressant projekt med en av USAs största artister är just nu under produktion. Mer än så kan jag ännu inte avslöja.

Senaste gången du fick gåshud av en demo?
– Det måste varit för några dagar sedan när jag fick en ny demo från vår låtskrivare och artist, Conrad Sewell. Den kommer nog med på hans egen soloplatta som släpps USA i vår och kommer att bli galet bra. Conrads texter går rakt in i hjärtat och jag får gåshud varje gång jag hör hans röst. Det är förresten hans röst du hör i Kygos just nu listaktuella Firestone.

Christel Valsinger