29 januari 2015

4 SNABBA Erika Lagerström/Femtastic

På fredag släpper det kvinnliga hiphop-kollektivet Femtastic debutalbumet FAM FIRST och firar med releasespelning på Debaser Medis i Stockholm. Men Femtastic är inte ”bara” en artistakt om 15 personer, därför blir det långt mer än en konsert. MI har bett Erika Lagerström, scratch-DJ och bokare i Femtastic samt projektledare för FAM, att reda ut begreppen.

Vad är Femtastic?

– Femtastic är ett kreativt kollektiv för kvinnor inom urban kultur. Vi är ett stort crew bestående av artister, DJ’s, konstnärer, musiker och andra grymma kvinnliga kreatörer! Vårt gemensama mål och syfte är att framförallt skapa scen och utrymme samt inspirera andra kvinnliga artister att ta plats med sin musik. Tillsammans jobbar vi aktivt för strukturell förändring inom musik- och kulturbranschen.

Vad händer på releasefesten/spelningen?

– Under det senaste året har Femtastic samarbetat med kollektivet Dam Dutchess från Holland, vi har haft ett grymt kreativt musikutbyte över landgränser och bildat det nya nätverket FAM. På releasefesten firar vi vårt gemensamma album Fam First och spelar låtarna live för första gången någonsin. Det blir en stor fest och avstamp inför framtiden med massor av kvinnliga rappare och sångerskor från båda kollektiven. Hela sommaren har vi spelat in och skapat musik i både Amsterdam och Köpenhamn med resultatet i sju unika och färdiga spår. På fredag kommer vi att framföra låtarna i en unikt sammansatt liveshow där vi blandar hiphop, trap, dancehall och soul med så många som 15 kvinnliga artister på scenen. Det känns fantastiskt kul att kunna blanda alla dessa unika stilar och karaktärer, förhoppningsvis inspirera vi fler och fler kvinnor att samarbeta och ta plats med sin musik!

Vilka är Dam Dutchess?

– Dam Dutchess är ett kvinnligt hip hop kollektiv från Amsterdam/Rotterdam som också är väldigt likt oss på många sätt. Även de jobbar aktivt för att öka jämställdheten i branschen, skapa plattformar och inspiration för att stötta kvinnor och erbjuda scen inom urban kultur. Kollektivet grundades av Mc Melodee, en känd hip hop artist från Amsterdam som har turnerat världen runt. Hon har samlat flertalet artister med olika unika stilar, bakgrunder och framförallt talang. Det är ett sant nöje att få sammansvetsa våra crews i det här samarbetet!

Vad kan vi förvänta oss från Femtastic under året?

– Vi börjar året med att släppa albumet Fam First genom nätverket FAM, dessutom fortsätter Femtastic Youth sin workshop-turné runt om i Sverige! Vi kommer även att starta upp Klubb Femtastic i Stockholm varje fredag på Marie Laveau. Våra sköna systrar i DJ crewet Sugarcane kommer även också de husera varje lördag med egen klubb. Det kommer bli vårt nya Femtastic högkvarter och planerna är många för att göra feta kvällar och även kanske bredda verksamheten. Sen ska vi så klart åka på en gemensam turné ihop med FAM i sommar.

Lars Nylin