22 januari 2015

SPOTLIGHT XOV ”Lucifer”

Lucifer var låten som Lorde ville ha på soundtracket till Mockingjay pt 1, men som byttes mot Animal då skivbolaget [Republic records] tyckte den var för mörk. Nu släpper XOV Lucifer på en egen ep med samma namn.

Det lär finnas 70 versioner av Lucifer [Sony music]. Damian Ardestani, som ligger bakom XOV, är enligt egen utsago perfektionist och hade svårt att bli nöjd. Man blir ju lite nyfiken på hur de övriga 69 låter, men slutversionen är i alla fall en ångestladdad soulballad med sug i verserna och tyngd i refrängerna. Ardestani sjunger med lätt raspig stämma och snyggt utströdda falsettoner och texten är en bekännelse av gamla synder och om Djävulen som fortfarande lurar i mörkret:

Once upon a time I was a fool
Too cool for school, gangster cruel
Blood in blood out, pull the trigger no doubt
Lucky motherfucker you don’t know what I’d do to you

En tung period i livet ligger bakom, har Ardestani berättat i intervjuer. Men musiken har lyft honom vidare och just den här låten fick Nyzeeländska stjärnan Lorde på fall, när hon skulle sätta ihop soundtracket till Hungergames Mockingjay pt1. För skivbolaget Republic var Lucifer lite för magstark, åtminstone för soundtracket till en storfilm, så XOV fick med låten Animal istället. Max Martin, som också låtit sig imponeras, har dock gett Ardestani rådet att hålla fast i mörkret i sin musik, det är hans styrka och kan bli hans nisch.

MTV har beskrivit XOV som en korsning av The Weeknd, Lorde och Robyn och det är inga dumma referenser. Vemodsdränkt r&b med stark melodikänsla och väldigt mycket ”vintern 2015” är det helt klart.

Den här veckan toppar Lucifer svenska Heatseeker-listan. Nästa vecka bör vi se den på singellistan.

Christel Valsinger