13 januari 2015

4 SNABBA Anna-Lena Ahlström fotograf

Foto Raphael Stecksén

Fram till år 2000 var Anna-Lena Ahlström ett bekant ansikte för alla i och omkring skivbranschen. Då sadlade hon om och blev uppmärksammad porträttfotograf. Nu ställer hon ut ett 40-tal av sina porträtt på Hotel Diplomat i Stockholm, inklusive bilderna som är underlag till nya frimärken av kungaparet.

Hur gick det till när du började på skivbolag?

– När jag var ung var det musikbranschen som lockade. Jag började med promotion på Sonet när jag var 18, jag jobbade med artister som U2 och Depeche Mode, det var förstås häftigt då! Senare blev jag produktchef och så småningom marknadschef och slutligen VD.

Men år 2000 började du ändra riktning ganska radikalt?

– Det var mamma som låg bakom det, haha. Hon märkte att jag ändå var ganska uttråkad och fick mig att gå en fotokurs på folkuniversitetet. Där upptäckte jag att fotografering var otroligt roligt. Så 38 år gammal lämnade jag jobbet som skivbolagsdirektör och åkte till New York för att under ett år plugga foto på School Of Visual Arts. När jag kom hem arbetade jag halvtid som fotograf och halvtid som manager åt bland andra Army of Lovers och Alcazar. Till slut bestämde jag mig för att satsa helhjärtat på fotograferingen.

Hur gick det till när du blev ”hovfotograf”?

– Jag blev helt enkelt uppringd av en kille som jag stött på vid en fotografering på ett bokförlag för ganska många år sedan. Han hade nu bytt jobb och undrade om jag ville fotografera lite för hans nya arbetsgivare.

Följer du fortfarande med vad som händer i musikindustrin?

– Jag har inte inte jättebra koll längre. Men för första gången sedan jag lämnade branschen så kan jag känna lite saknad nu när det finns så många nya spännande svenska artister som t.ex. Silvana Imam, Little Jinder, Beatrice Eli och Seinabo Sey för att nämna några. Jag hade gärna jobbat med dem!

Fotnot: Utställningen inleds med en vernissage torsdagen den 15 januari och pågår sedan till och med den 28 februari Hotel Diplomats lounge, Strandvägen 7 C i Stockholm. Loungen är öppen dagligen kl 06:00-midnatt.

Lars Nylin