27 november 2014

SPOTLIGHT Axwell/ \Ingrosso ”Something New”

Ett av årets mest efterlängtade släpp på dansmusikscenen är här. Men kan Axwell/\Ingrosso nå sitt gamla band Swedish House Mafias framgångar eller har konkurrensen blivit för stor?

Swedish House Mafia har inte direkt lämnat ett tomrum efter sig. EDM-producenterna stod snarast på rad för att ta över när dj-trion sa tack och adjö förra året. Svenskar som Avicii, Alesso och John De Sohn. Nederländska stjärnor som Martin Garrix och Nicky Romero. För att inte tala om britten Calvin Harris eller gamla dj-rävar som David Guetta och Tiësto som fått ny luft under vingarna.

Så när Axel ”Axwell” Hedfors och Sebastian Ingrosso från SHM släpper sin första officiella singel ihop är konkurrensen plötsligt en helt annan. Vid premiärspelningen hos Zane Lowe i BBC’s radio i veckan sa de själva att tiden efter uppbrottet känts som att stå bredvid och se EDM-tåget rusa förbi i en miljon kilometer i timmen.

Om tåget verkligen har gått för slagfärdig dansmusik kommer väl 2015 att utvisa. Zane Lowe utsåg trots allt Something New [Universal Music Publishing] till ”Hottest record in the world” i veckan och intresset för dj-stjärnorna är stort. Def Jam ger ut kommande albumet i USA och Something New spelas i en reklamfilm för Dr Dre’s hörlursmärke ”Beats By Dre”, där bland andra Nicki Minaj och Big Sean blinkar förbi.

Låten har lite av det storslagna drag som Aviciis The Days bär på, men så är ju också Salem Al Fakir och Vincent Pontare inblandade i låtskrivandet i båda låtarna. Anslaget är dock mjukare här. Vincent Pontares vokal är inte lika köttig som Robbie Williams och istället för elgitarrer finns en poppig synthslinga som påminner lite om Depeche Modes Just Can’t Get Enough och Duke Dumonts I Got U.

Det kommande albumet bjuder också på ett samarbete med Ryan Tedder och Elton John och ges i Sverige ut på Universal Music.

Christel Valsinger

Fotnot: Axwell/\Ingrosso släppte redan i början november streetsingeln Can’t Hold Us Down. Den utsågs också till ”Hottest record in the world” av Zane Lowe.