27 november 2014

SKIVBUTIK Kungarna av Skånegatan 35 år

I förra veckan fyllde Bengans 40 år. Stockholms ledande butiksinstitution, Pet Sounds, vill inte vara sämre och firade på onsdagskvällen på Nalen i Stockholm. Bland de som hyllade Stefan Jakobssons butik fanns trion Mauro Scocco, Plura Jonsson och Markus Krunegård.

– Man kommer till oss för att hitta de där skivorna man letar efter, men också för att få tips på sånt som kanske inte visste om. När Stefan Jakobsson av Dagens Nyheter får frågan ”vad är er hemlighet” är hans svar lika självklart som enkelt.

Bland alla de som under de 35 år som  gått sedan starten på Jakobsbergsgatan 1979 vänt sig till Pet Sounds för råd finns åtskilliga av landets ledande artister. Det var därför ett namnkunnigt sällskap som hyllade butiken från Nalens scen. Trion Mauro Scocco, Plura Jonsson och Markus Krunegård inledde med Scoccos Jag saknar oss, lämpligt med tanke på kvällens skyhöga nostalgifaktor.

Ebbot Lundberg, Merit Hemmingsson, Marty Wilson-Piper (kvällens värd) och Kenny Håkansson fanns bland de veteraner som växlades med nya namn som Taxi Taxi och Adrian Modiggård. I finalen gjorde Magnus Carlson i Weeping Willows – som gästades av Anna Ternheim – kvällens tydligaste hyllning till Pet Sounds och berättade att hans första inköp i butiken var The Smiths album Strangeways, Here We Come 1987.”Sedan blev jag fast i vinylträsket för hela livet” adderade han.

Lars Nylin (som 1979 inledde sina Pet Sounds-inköp med att köpa The Clash London Calling)