10 september 2014

ARTIST Stark start för Opeth

Svenska Opeth fortsätter vanan med starka globala listplaceringar. Nya albumet Pale Communion (Roadrunner/Warner Music] startade med ännu starkare placeringar än föregångaren Heritage från 2011.

I USA blev det samma start som förra gången, plats 19 på Billboardlistan. I övrigt är det bättre än då inklusive en första plats i Finland. Några andra placeringar: Tyskland plats 5, Kanada 8, Norge 5, England 14.

Även här hemma blev det steg bättre, nummer 4 denna gången blev nu 3 för Pale Communion. Stockholmsbandet har sakta sökt sig bort från metalfacket. På det nya albumet handlar det nästan helt genom om progressiv rock.

Gruppen inleder sin Europaturné i Bristol  10 oktober, det enda Sverigedatumet är 15 november på Münchenbryggeriet i Stockholm. Från 3 december turnerar Opeth i Nordamerika med likaledes albumaktuella svenska kollegorna In Flames.

Lars Nylin