4 september 2014

FÖRLAG V ”lånar” låttexter i kampanj

I en av sina valkampanjer använder Vänsterpartiet textrader från textförfattare som Joakim Berg i Kent, Fred Åkerström och Dolly Parton. Något som inte är tillåtet utan upphovsmannens tillstånd. Sony/ATV har nu agerat.

I fallet Jocke Berg använder tre rader ur Kentlåten Belle epoque, utan att ha fått tillstånd från Jocke Berg, vars namn inte heller nämns.

Det är Aftonbladet som skriver om detta på torsdagen . Tidningen har varit i kontakt med Vänsterpartiets kommunikationschef, Marie Antman, som säger att partiet lutat sig mot citaträtten och trott att de agerat korrekt.

Aftonbladet har intervjuat Marianne Levin, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, som säger att det inte går att applicera citaträtten på det här fallet.

– Det är absolut inte tillåtet, man får inte citera något som är ”identifierbart”, det vill säga något som direkt kan kännas igen som till exempel en Kent-låt, säger Levin.

Sony/ATV företräder Berg och även andra upphovsmän till de texter som partiet använt i sin kampanj. I ett mail till Aftonbladet skriver förlagets VD Patrik Svantelius:

”Vänsterpartiet har inte kontaktat vare sig oss eller upphovsmännen angående den här användningen av deras texter. Det borde de givetvis ha gjort. Vi kommer att kontakta Vänsterpartiet snarast. Jag kan tyvärr inte gå in på vilka krav vi kommer att ställa på Vänsterpartiet”.

Vänsterpartiets Marie Antman säger till Aftonbladet att man nu kontaktat Jocke Berg för att ”rätta till” det som hänt. Till Aftonbladet säger Sandra Nordin, Joakim Bergs presskontakt, att samtalet inte ledde till någon överenskommelse.

Utöver Kent och Jocke Bergs låt har partiet använt sig av textrader från låtar av Beyoncé, Beatles, Fred Åkerström (Jag ger dig min morgon, Warner/Chappell) och Dolly Parton.

Lars Nylin