28 augusti 2014

PRIS Håkan Hellström och The Fooo Rockbjörnens stora vinnare

En veteran och en genombrottsgrupp blev de stora vinnarna när fansens favoriter på den svenska livescenen korades på Rockbjörnenfesten på Gröna Lund på torsdagskvällen. Håkan Hellström och The Fooo tog hem två tunga priser var. Och för första gången i historien fick även de bästa fansen en Rockbjörn.

Håkan Hellström fick två Rockbjörnar för liveåret 2014. Han röstades fram som Årets manliga liveartist och hans redan klassiska Ullevikonsert, där han slog Bruce Springsteens publikrekord, röstades fram som Årets svenska konsert.

Dessutom medverkar Håkan Hellström i ”Hela huset” som gav Veronica Maggio en Rockbjörn för Årets svenska låt.

The Fooo tog också hem två priser – som Årets livegrupp och Årets genombrott. Som extra bonus vann deras fans – Foooers – den nyinstiftade kategorin Årets bästa fans.

– Engagemanget bland fansen har varit otroligt. De har inte bara röstat själva utan gjort egna röstningskampanjer för sina artister både i sociala medier och med lappar i brevlådor, plakat och affischer. Rockbjörnen är verkligen fansens priser till sina artister. Därför var det extra kul att få ge tillbaka till dem nu med ett helt eget pris, säger Viktoria Gelin, projektledare.

Till Årets kvinnliga liveartist utsågs Zara Larsson och Rockbjörnen för Årets hårdrock/metal gick till Sabaton. Årets utländska låt blev ”All of me” med John Legend.

Priserna delades ut på torsdagskvällen på Rockbjörnenfesten på Gröna Lund i Stockholm, som också direktsändes i Aftonbladet TV. Precis som vanligt är det svenska folket som nominerat finalisterna och röstat fram sina favoriter. Antalet röster uppgick i år till 1 041 078.

Håkan Hellström är nu med totalt 13 utmärkelser sedan 2001, vid sidan av Per Gessle, den artist som fått flest priser under Rockbjörnens 35-åriga historia. Per Gessle har fått sina priser i olika konstellationer – Gyllene Tider, Roxette, samt som soloartist.

Lars Nylin