10 augusti 2014

PRIS Cornelis-stipendiet till Marie Bergman

2014 års Cornelis Vreeswijk-stipendium har tilldelats sångerskan Marie Bergman. Priset delades ut vid Cornelisdagen på Mosebacketerassen i Stockholm.

Juryns motivering lyder:

Med en personlig röst och en stark stämma är hon den svenska kvinnokampens eviga soundtrack. En utforskande musik­konstnär som varken är konventionell eller ger fan i politiken och som därför med självklar­hetens rätt erhåller 2014 års ­Cornelis Vreeswijk-­stipendium

Marie Bergman låg tidigt i karriären på samma bolag som Cornelis, Metronome, där hon först var medlem i Family Four sedan från 1974 soloartist. Bergman har vid tre tillfällen medverkat i Melodifestivalen. Hennes mest kända låt är troligen hennes inspelning av Ingen kommer undan politiken. Cornelis-stipendiet – som i år uppgår till 500 000 kronor – har delats ut sedan 1988.

Lars Nylin

Foto Ulla Montan