10 augusti 2014

KONFERENS Stark start för WOW Music Conference

Vid sidan av helgens Way Out West i Göteborg arrangerades också den första upplagan av Way Out West Music Conference. En succéstart, anser de som MI talat med.

Way Out West Music Conference arrangerades i ett tält bakom Slottsskogens oas Villa Belparc och var välfylld under båda konferensdagarna. Totalt hölls ett knappt dussin paneldiskussioner eller presentationer efter att Musikförläggarna (fredag) respektive Ifpi (lördag) bjudit på brunch. Lördagen hade ett block med programpunkter om musikfestivalernas tillstånd och framtid, annars skiftade ämnena friskt genom dagarna. Bland annat bjöds på ett par punkter kring Spotify, inklusive nystartade Spotify For Business. I en annan programpunkt presenterades historien bakom en annan svensk exportsuccé, Ten Music. Allt avrundades under panelrubriken Future Horizons.

Mest uppmärksamhet medialt och på de sociala nätverken fick två vitt skilda programpunkter. Först Songwriters – A Swedish Affair. Där agerade den Sverigeboende amerikanska låtskriverskan Sharon Vaughn moderator för en panel med Björn Ulvaeus, Carl Falk, Niclas Molinder och Noonie Bao. Sedan de två sessioner som moderator Michael Perlmutter hade med Thomas Golubic, musiksättare för TV-serier som Breaking Bad och Walking Dead. Redan rubrikerna Sync – The Power Of Music respektive What Would Walter White Listen To? gjorde att intresserade flockade sig. Golubic beskrev bland annat hur han vid ett tillfälle fick idén till att låta Breaking Bad-karaktären Walter White få sin egen ”Narco corrido” (d v s en mexikansk ballad om att vara drogkung) specialskriven till sig för ett avsnitt. Problemet var, enligt Golubic, att hitta en artist som inte var efterlyst eller livsfarlig, som kunde spela in denna corrido…

Golubic avslutade med att visa det sex minuter långa slutet av serien Six Feet Under, ett slut som byggdes till Sias Breathe Me i en scen som egentligen är mycket längre än låten, ett dilemma som löstes på ett kreativt sätt.

– Det var mycket bra! Låtskrivarpanelen var bland det bästa jag sett av sådant. Och Thomas Golubics session om musiksättning till Breaking Bad var helt lysande, tycker exempelvis Ludvig Werner, VD på Ifpi.

– Det var två helt klart givande och inspirerande dagar. Att WOW Music Conference dessutom till premiärupplagan lyckades få dit en sådan diger lista av talare, både från Sverige och utlandet, var mäktigt. Jag gillade bäst panelerna som handlade om svenska låtskrivare och synkar. Även panelen I Did It My Way var grym, där, bland andra, Adis Adamsson från TEN Music Group berättade om hur Icona Pop breakade i USA och vilket hårt arbete det var som låg bakom, säger Johan Malmberg,kommunikationsansvarig på Musikförläggarna.

– Det var helt klart det bäste grej som har varit på WOW på länge. Jättebra gäster och intressanta ämnen. Bäst var panelen om musicsynkning på film och TV. Hoppas att Luger försätter med konferensen. Jag missade flera bra band eftersom det var så intressant!, säger musikern och radioentreprenören Marcus Carter.

Lars Nylin

Foto ”Songwriters”: Jesper Thorsson