9 augusti 2014

FÖRLAG Björn Ulvaeus in i Auddly

Björn Ulvaeus går in som delägare i den webbaserade communityn Auddly. Målet med tjänsten är att skapa en bättre framtid för musikskapare, genom att underlätta problematiken inom royaltyfördelning och copyrighthantering i musikindustrin.

Bör man ha rätt till 35 eller 10 procent av royaltyintäkterna för en låt? En sådan tvist kan handla om miljonbelopp och idag finns det inget system som underlättar processen, något som lätt skapar orättvisa och dispyter mellan låtskrivare och musikförlag.

En av grundstenarna i Auddly är lösningen av metadataproblemet, vilket är en av de största svårigheterna när det gäller att betala upphovsmän rätt.

– Musikindustrins utmaningar handlar till stor del om fördelningsproblematik och kommunikationssvårigheter. Mitt i detta befinner sig upphovsmännen, de som bara vill vara kreativa, skapa musik och sprida den över världen – det är där vi kommer in i bilden, säger Niclas Molinder, låtskrivare och medgrundare av Auddly.

Vid Way Out West Music Conference blev det officiellt att Björn Ulvaeus går in som delägare i Auddly. Med sitt intresse för utvecklingen av musikbranschen ser han möjlighet att skapa bättre förutsättningar för de yrkesverksamma inom musiken.

– Jag är stolt över att vara delaktig i utformandet av framtidens musikindustri. Auddly står på upphovsmännens sida och i den föränderliga tid som branschen befinner sig är det viktigt att musikskapare får rättvis ersättning och uppmärksamhet för sina verk, säger Björn Ulvaeus i ett pressmeddelande.

Förra året kom Auddlys första stora erkännande då Max Martin gick in som delägare. Martin bekräftade redan då hur stort problemet är och att det finns ett värde i att skapa mer ordning i de kreativa processerna!

– Med några av industrins mest erfarna låtskrivare bakom oss hoppas vi kunna förändra musikvärlden till det bättre. De är medvetna om hur mycket Auddly behövs, avslutar Niclas Molinder.

Lars Nylin

På bilden från vänster: Niclas Molinder, Björn Ulvaeus och Daniel Daniel Hagenfeldt, Auddly.