30 juli 2014

FYRA SNABBA Andréa Wiktorsson / Storsjöyran

I helgen är Storsjöyran i Östersund det stora numret bland landsortsfestivaler. MI har frågat Andréa Wiktorsson på ”Yran” hur kommer det sig att just de lyckats när andra norrländska festivaler har fått problem.

Ni utökar i år  från två till tre festivaldagar, varför?

– Det är egentligen en tillbakagång till grundläget. Vi har kört två festivaldagar plus två dagar med kringarrangemnag i staden (typ ett Stay Out West-upplägg) de senaste åren, men nu har vi helt enkelt publikunderlaget att växla upp till tre fullvärdiga festivaldagar. Som det ska vara!

Varför har just Yran lyckats bli norra Sveriges största festival?

– Kombination av stark regional förankring och en genuin passion för musik som tar sig uttryck i ett spännande program.

Vad ser du själv mest fram emot i år?

– Oj, det är mycket! The Prodigys maffiga show, soullegenden Mavis Staples, amerikansk rockhoppen i Rival Sons… En massa nya svenska grejer som Say Lou Lou, Alice Boman och Little Jinder. För att bara nämna några få. Det är betydligt mindre man faktiskt hinner se!

Den oundvikliga frågan, varför är du ensam kvinnlig bokare på de stora festivalerna?

– Varför det ser annorlunda ut hos andra festivaler får de svara på. Men i Yrans fall så har festivalens organisation alltid bestått av en stor andel kvinnor på viktiga positioner. I alla fall de senaste tjugo åren. Så min roll är väl kanske förlängningen av en jämställd kultur som går längre tillbaka i tiden. Jag tycker dessutom att jag är bra på mitt jobb.

Fotnot: de största namnen i övrigt inkluderar Laleh, Veronica Maggio, Melissa Horn och Takida.

Lars Nylin